Wykonanie
Faszerowane
bułki a`la gyros są świetnym pomysłem na obiad, kolacje, na spotkanie ze znajomymi albo na imprezki domowe naszych dzieci. Nadzienie można dowolnie modyfikować, zmieniać wszystko zależy od naszych upodobań lub tego co mamy w lodówce. Polecam są pyszne.Składniki:4-5
bułek (wysokich, może być krótka
bagietka)2
piersi z kurczakaprzyprawa gyrosmała puszka
kukurydzy1/2 małej
cebuli1-2
pomidory (w zależności od wielkości)1/2 zielonego
ogórka1/4
czerwonej papryki1/4
kapusty pekińskiej1 duża kulka
mozzarelli1 łyżka
ketchupu2 łyżki
majonezu1 ząbek
czosnkusól i
pieprz do smakuSkładniki można modyfikować według swoich preferencji.Zetnij górę
bułek i wyjmij miąższ.
Pierś z kurczaka pokrój na małe kawałki i przypraw
przyprawą gyros. Podsmaż na niewielkiej ilość tłuszczu a następnie lekko przestudź.
Cebulę,
pomidory,
ogórka,
paprykę i
kapustę pekińską drobno pokrój. Dodaj
majonez,
ketchup,
czosnek przeciśnięty przez praskę i
kurczaka. Wymieszaj i jeśli będzie trzeba dopraw
solą i
pieprzem. Nadzienie powkładaj do środka
bułek, upchnij ile się da, na wierzchu połóż plasterek
sera i przykryj odciętym wierzchem
bułki. Piecz w piekarniku 10-15 minut w 200*C. Podawaj na ciepło.