Wykonanie
Wiosną na moim
stole bardzo często goszczą sałatki, które przygotowuję z różnych składników. Zawsze staram się dobierać składniki pod względem wartości odżywczej, została dobrze zbilansowana. Na talerzu znalazły się
owoce, warzywa, kwiaty które kojarzą się nam z wiosną.
Sałatka smakuje obłędnie, pięknie pachnie i wygląda bardzo kolorowo.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego jest bardzo zdrowy dla organizmu.
SkładnikiMix
sałatKasza jaglanaser mozzarellaPomidorki koktajlowe
TruskawkiBazyliaKwiaty jadalneDressing
truskawkowo-
żurawinowy25 dag świeżych
truskawek150 ml
wina czerwonego wytrawnego15 ml
octu winnego czerwonego15 ml
oleju rzepakowego3 łyżki
miodu4 łyżki domowej
konfitury żurawinowej do
mięsasól,
pieprz,
czosnek mielony do smaku5 dag
suszonej żurawinyWykonanieDressing
truskawkowo żurawinowyDo rondla wkładamy umyte
truskawki wlewamy
wino,
miód i na wolnym ogniu gotujemy do redukcji. Zdejmujemy z ognia.
Truskawki z sosem dokładnie miksujemy blenderem. domową
konfiturę do
mięsa z
żurawiny,
suszoną żurawinę dokładnie mieszamy i gotujemy do redukcji. Dodajemy
ocet,
olej rzepakowy Doprawiamy do smaku
solą pieprzem i
czosnkiem pod koniec dodajemy pokrojone
truskawki .
Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowani. Ugotowaną zimną
kaszę kroimy w kostkę.Na talerzu układamy mix
salat,
kaszę jaglaną,
ser,
pomidorki koktajlowe,
truskawki, kwiaty jadalne. Przed podaniem polewamy dresingiem
truskawkowo żurawinowym