ßßß Cookit - przepis na Sernik Pawła Małeckiego

Sernik Pawła Małeckiego

nazwa

Wykonanie

Moja rodzina uwielbia serniki. Często dla nich robię z różnych przepisów. Czasami wychodzą przepyszne, rozpływające się w ustach, innym razem nie ma się czym chwalić. Na święta wielkanocne przygotuję sernik z przepisu Pawła Małeckiego z kuchni Lidla. Sernik wyszedł bardzo puszysty, aksamitny, zawsze się udaje. Polecam.
Ciasto kruche
200 g mąki pszennej
50 g masła
50 g margaryny Kasia
50 g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko
pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
· 1 kg tłustego twarogu Pilos (zmielonego dwukrotnie)
· 125 g masła Pilos
· 250-270 g cukru
· 10 jaj, umytych
· 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
· 10 ml olejku waniliowego
· Polewa czekoladowa Helio klik
Wykonanie
Do przesianej mąki i cukru pudru dodać masło, margarynę i cukier wanilinowy. Całość posiekać, dodać jajko, sól oraz proszek do pieczenia – wszystkie składniki razem zagnieść. Nie trzeba ciasta schładzać. Ciasto rozwałkować na grubość 7 mm (dodatek proszku do pieczenia sprawi, że ciasto trochę podrośnie i będzie kruche). Rozwałkowane i uformowane ciasto (dopasowane do kształtu formy) przekładamy do foremki, nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-14 minut na jasnozłoty kolor.
żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Białka odstawić do lodówki na później. Ciągle mieszając, stopniowo dodawać miękkie masło i twaróg. Do masy przesiać 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej i dodać aromat waniliowy. Wymieszać. Białka jaj ubić na sztywną pianę, mieszać z masą serową do momentu, aż wszystkie składniki połączą się. Formę (o średnicy 26 cm) wysmarować roztopionym masłem i obsypać mąką . Na przygotowaną formę wylać masę serową i piec około 50 minut w temperaturze 180°C. Sernik studzić przy uchylonym piekarniku. Ciasto wykańczamy, robiąc dekoracje z polewy i skórki pomarańczowej
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2016/03/sernik-pawa-maeckiego.html