Wykonanie
Moja rodzina uwielbia serniki. Często dla nich robię z różnych przepisów. Czasami wychodzą przepyszne, rozpływające się w ustach, innym razem nie ma się czym chwalić. Na święta wielkanocne przygotuję sernik z przepisu Pawła Małeckiego z kuchni Lidla. Sernik wyszedł bardzo puszysty, aksamitny, zawsze się udaje. Polecam.
Ciasto kruche200 g
mąki pszennej50 g
masła50 g
margaryny Kasia50 g
cukru pudru1 opakowanie
cukru wanilinowego1
jajkopół płaskiej łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli· 1 kg tłustego
twarogu Pilos (zmielonego dwukrotnie)· 125 g
masła Pilos· 250-270 g
cukru· 10 jaj, umytych· 2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej· 10 ml
olejku waniliowego·
Polewa czekoladowa Helio klik
WykonanieDo przesianej
mąki i
cukru pudru dodać
masło,
margarynę i
cukier wanilinowy. Całość posiekać, dodać
jajko,
sól oraz
proszek do pieczenia – wszystkie składniki razem zagnieść. Nie trzeba ciasta schładzać. Ciasto rozwałkować na grubość 7 mm (dodatek
proszku do pieczenia sprawi, że ciasto trochę podrośnie i będzie kruche). Rozwałkowane i uformowane ciasto (dopasowane do kształtu formy) przekładamy do foremki, nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-14 minut na jasnozłoty kolor.
żółtka ubić z
cukrem na puszystą masę.
Białka odstawić do lodówki na później. Ciągle mieszając, stopniowo dodawać miękkie
masło i
twaróg. Do masy przesiać 2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej i dodać
aromat waniliowy. Wymieszać.
Białka jaj ubić na sztywną pianę, mieszać z masą
serową do momentu, aż wszystkie składniki połączą się. Formę (o średnicy 26 cm) wysmarować roztopionym
masłem i obsypać
mąką . Na przygotowaną formę wylać masę
serową i piec około 50 minut w temperaturze 180°C. Sernik studzić przy uchylonym piekarniku. Ciasto wykańczamy, robiąc dekoracje z polewy i
skórki pomarańczowej