Wykonanie
Zbliżają się Święta Wielkanocne, odpowiednim
ciastem na te dni są różnego rodzaju babki. W zeszłym roku pokazywałam Wam przepis na babkę piaskową, którą wprost uwielbiam. W tym roku chciałam pokazać przepis na lekkie babeczki z dodatkiem
wanilii i
gruszki. Dzieci zajadały się z wielkim apetytem, a dla mnie idealnie komponowała się do
kawy, delikatnie sobie „obskubując” kawałeczek tej mini babeczki.
Gruszkowe babeczki piekłam w małej formie, dzięki
czemu są bardzo urocze i delikatne. Można ładnie je zapakować i komuś podarować w prezencie lub zapakować do święconki. Ja do opakowania takich babeczek użyłam rękawa do pieczenia oraz wstążeczki. Polecam, gdyż przepis łatwy i pyszny.
Składniki (8 małych babeczek):– czubata szklanka
mąki;– 2 łyżki
mąki ziemniaczanej;– 100 g
masła;– 0,5 szklanki
cukru;– 1 łyżeczka
proszku do pieczenia;– 1 opakowanie
cukru wanilinowego;– mała szczypta
soli;– 2
jajka;– 1 duża
gruszka;–
cukier do obtoczenia,
cukier puder lub
polewa czekoladowaWykonanie:
Mąki wymieszać z
proszkiem do pieczenia i szczyptą
soli, przesiać.
Masło utrzeć mikserem z
cukrami, kolejno dodawać
jajka. Dodać
mąki i połączyć na jednolitą masę.
Gruszkę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do ciasta.Formę (ja mam silikonową, więc nic z nią nie robiłam, w innym przypadku posmarować
masłem i posypać
bułką tartą), nakładać ciasto do 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec ok. 20 minut.Babeczki wyjąć z formy i jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze.Smacznego