Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. W kompozycji z wyrazistymi w smaku składnikami smakuje idealnie. Dziś mam dla Was przepis na cukinie faszerowane komosą ryżową, pieczarkami i piersią kurczaka. Obłędnie pyszny i zdrowy posiłek. Idealny na lekki obiad czy kolacje na ciepło.Składniki:1/2 szklanki* komosy ryżowej (quinoa)3 średnie cukinie1 duża pojedyncza pierś z kurczaka200 g pieczarek1 średnia cebula4 łyżki startego parmezanu1 łyżka sosu sojowegoolej (do smażenia)sól (do smaku)świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)1/2 łyżeczki słodkiej papryki*szklanka 250 mlCukinie przeciąć na pół. Za pomocą łyżeczki wydrążyć gniazda nasienne. Komosę ugotować w 300 ml osolonej wody. Na patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażyć do zrumienienia. Dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, doprawić sosem sojowym, pieprzem, papryką oraz (opcjonalnie) solą. Przesmażoną pierś z cebulą przełożyć do komosy. Na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę pieczarki. Dodać do reszty składników. Cukinie nadziewać farszem i posypać parmezanem. Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30 minut. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!