Wykonanie
Wianuszki wielkanocne to półsłodkie bułeczki
drożdżowe zawinięte wokół
jajek wielkanocnych. Pięknie będą się prezentować na
stole podczas wielkanocnego śniadania. Ozdobiłam je
cukrową posypką nazwiązując w ten sposób do włoskiego
chlebka wielkanocnego. Może wpiszą się w Waszą tradycję wielkanocną? :-)Uwaga: Jeśli chcecie podać świeżutkie wianuszki na wielkanocne śniadanie - późnym wieczorem wyrobione ciasto przykrywamy folią i chowamy na noc do lodówki. Wcześnie rano wyciągamy wyrośnięte ciasto z lodówki i formujemy wianuszki. Dalej - jak w przepisie.Z przepisu można wykonać wytrawne wianuszki - zmniejszamy ilość
cukru do 1 łyżeczki, pomijamy posypkę
cukrową.Składniki na 10 wianuszków:250 ml
mleka, letniego50 g
masła, roztopionego i przestudzonego1
jajko1 łyżka
cukrupół łyżeczki
soli3 szklanki
mąki pszennej (najlepiej chlebowej) + do podsypywania12 g
drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g
drożdży świeżychPonadto:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka do posmarowania wianuszków10
jajek, białych (pieczątki usunięte przy pomocy wacika nasączonego
octem), ugotowanych na twardo i pofarbowanych
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić na 10 równych części, uformować z nich kule. Z każdej kuli rękoma uformować wałeczek długi na 50 cm. Złożyć go na pół (wykonanie jak przy tureckich bajglach, obejrzyj na zdjęciach), następnie uformować świderek. Złączyć na końcach i uformowany wianuszek odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W sam środek wianuszka włożyć pofarbowane
jajko. Pozostawić przykryte, w cieple, do podwojenia objętości - na około 30 - 40 minut.Przed pieczeniem wianuszki (tylko ciasto, nie
jajko) posmarować
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem, posypać posypką
cukrową. Piec w temperaturze 180ºC około 15 - 18 minut, do zezłocenia. Przełożyć na kratkę do wystudzenia.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).