ßßß Cookit - przepis na Wianuszki wielkanocne

Wianuszki wielkanocne

nazwa

Wykonanie

Wianuszki wielkanocne to półsłodkie bułeczki drożdżowe zawinięte wokół jajek wielkanocnych. Pięknie będą się prezentować na stole podczas wielkanocnego śniadania. Ozdobiłam je cukrową posypką nazwiązując w ten sposób do włoskiego chlebka wielkanocnego. Może wpiszą się w Waszą tradycję wielkanocną? :-)
Uwaga: Jeśli chcecie podać świeżutkie wianuszki na wielkanocne śniadanie - późnym wieczorem wyrobione ciasto przykrywamy folią i chowamy na noc do lodówki. Wcześnie rano wyciągamy wyrośnięte ciasto z lodówki i formujemy wianuszki. Dalej - jak w przepisie.
Z przepisu można wykonać wytrawne wianuszki - zmniejszamy ilość cukru do 1 łyżeczki, pomijamy posypkę cukrową.
Składniki na 10 wianuszków:
250 ml mleka, letniego
50 g masła, roztopionego i przestudzonego
1 jajko
1 łyżka cukru
pół łyżeczki soli
3 szklanki mąki pszennej (najlepiej chlebowej) + do podsypywania
12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych
Ponadto:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania wianuszków
10 jajek, białych (pieczątki usunięte przy pomocy wacika nasączonego octem), ugotowanych na twardo i pofarbowanych
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić na 10 równych części, uformować z nich kule. Z każdej kuli rękoma uformować wałeczek długi na 50 cm. Złożyć go na pół (wykonanie jak przy tureckich bajglach, obejrzyj na zdjęciach), następnie uformować świderek. Złączyć na końcach i uformowany wianuszek odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W sam środek wianuszka włożyć pofarbowane jajko. Pozostawić przykryte, w cieple, do podwojenia objętości - na około 30 - 40 minut.
Przed pieczeniem wianuszki (tylko ciasto, nie jajko) posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać posypką cukrową. Piec w temperaturze 180ºC około 15 - 18 minut, do zezłocenia. Przełożyć na kratkę do wystudzenia.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/wianuszki-wielkanocne