Wykonanie
A jednak, chęć eksperymentowania wygrała. Po zarzekaniu się, że nie
wrócę do pieczenia z
wodą po
ciecierzycy, wczoraj wróciłam z zakupów z kilkoma jej puszkami... ;-). Musiałam wypróbować, jak smakuje wegańska Pavlova. Jak wiecie, Pavlova to delikatny i puszysty deser
bezowy, chrupiący na zewnątrz, piankowy w środku. W przypadku użycia aquafaby (jak nazywamy
wodę po
ciecierzycy) Pavlova nie przypomina już tradycyjnego deseru. Owszem, jest słodka, bezowa, chrupiąca, ale w środku pianka jest twardsza, bardziej klejąca i ciągnąca. Dlatego zamiast jednej dużej Pavlovej proponuję upiec 4 mniejsze. Nie będzie problemu z jej krojeniem i taki deser podany na stół wygląda bardziej elegancko. U mnie z
bitą śmietaną,
marakują, ziarenkami
granata i krwistą
pomarańczą.I zapraszam także po przepis na wegańskie
beziki :-).Składniki na 4 - 5 sztuk:120 ml
wody po
ciecierzycy w puszce (odrobina mniej niż zawartość standardowej puszki 400 g)szczypta
soli1 łyżeczka
soku z cytryny lub pół łyżeczki
octu200 g drobnego
cukru do wypiekówWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ciecierzycę odsączyć. Będziemy potrzebować około 120 ml
wody po
ciecierzycy.
Wodę umieścić w misie miksera i od tej
pory traktować jak
surowe białka. Ubijać (po lekkim spienieniu dodając szczyptę
soli), na wysokich obrotach miksera do otrzymania sztywnej piany (zajmie to dużo więcej czasu niż ubijanie
białek). Do ubitej piany dodawać stopniowo
cukier, łyżka po łyżce, długo ubijając po każdym dodaniu. Pod sam koniec ubijania dodać
ocet lub
sok z cytryny i dalej ubijać. Jak w przypadku
białek - powinna powstać gęsta, błyszcząca, sztywna piana.Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wyłożyć łyżką 4 - 5 niedużych krążków, starając się nie formować ich zbyt szeroko - podczas pieczenia sporo rosną na boki, więc będą jeszcze szersze.Piec w temperaturze 130ºC przez około 1 godzinę - 15 minut. Zostawić do wystudzenia w wyłączonym piekarniku np. przez noc.Ponadto:250 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej (lub kiedy cały deser ma być wegański:
śmietanka kokosowa 22% schładzana przez noc w lodówce)
owoce:
marakuja, ziarenka
granata, krwiste
pomarańczeŚmietanę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić do powstania gęstej piany (ubijamy bez
cukru,
beza jest bardzo słodka). Przełożyć na upieczone
bezy, na wierzch wyłożyć
owoce.Smacznego :-).