Wykonanie
W zeszłym roku rozpoczęłam
serię mazurków pisanek (
ajerkoniakowy z
czarną porzeczką,
czekoladowy "dzień i noc" i
kokosowo - malinowy). W tym roku chciałabym kontynuować w tej formie
serię nowoczesnych mazurków :-). Zacznę od klasyki, mazurka kajmakowego, ale tym razem z domowej masy kajmakowej, gotowanej ze
śmietanki i
cukru. Używamy jasnego
brązowego cukru, który jednocześnie dodaje kajmakowi smaku
toffi. Do ozdoby można użyć ulubionych
bakalii, u mnie miejsce znalazły
ciasteczka amaretti, słupki
migdałów i
orzechy laskowe w
czekoladzie :-).Składniki na ciasto kruche:175 g
mąki pszennej25 g
cukru pudru100 g
masła, schłodzonegopół łyżki kwaśnej
śmietany 18%1
żółtkoszczypta
soliPrzygotować formę owalną o wymiarach 27 x 19 , 3 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm. Jeśli nie posiadacie takiej formy - na papierze do pieczenia odrysować formę tortownicę o średnicy 21 cm. Powstały okrąg wydłużyć/powiększyć z jednej strony na kształt pisanki/jajka, wyciąć wzorzec.Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i wyrobić/zmiksować (można też wyrobić ręcznie). Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm i wyłożyć nim owalną foremkę lub tortownicę wraz z 1 cm rantem. Jeśli przygotowaliście wzorzec - należy wyciąć z ciasta kształt pisanki - do rozwałkowanego ciasta przyłożyć wzorzec wycięty z papieru i wyciąć pożądany kształt. Wyciętą pisankę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ze ścinków ciasta ukształtować wałeczek i przykleić (na
białko - pędzelek maczamy w
białku i przyklejamy wałeczek do ciasta) do zewnętrznej krawędzi ciasta (będzie to zarazem krawędź, przez którą nie może przelać się nadzienie). Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.Przed samym pieczeniem ciasto w kilku miejscach ponakłuwać widelcem. Piec około 15 - 18 minut w temperaturze 200ºC, do wypieczenia i zarumienienia. Wyjąć, wystudzić na kratce.Domowy kajmak:160 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%140 g jasnego
brązowego cukruziarenka z 1
laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty z
waniliiWszystkie składniki umieścić w niedużym garnuszku. Wymieszać i gotować na najmniejszej mocy palnika przez około 30 minut, co pewien czas mieszając. Odczekać 3 minuty, gorący kajmak wylać na kruchą upieczoną pisankę, rozprowadzić. Kajmak najszybciej tężeje w lodówce.Dodatkowo:
ciasteczka amarettimigdały w słupkach
orzechy w
czekoladzie i złotej posypceOzdobić mazurek,
póki kajmak całkowicie nie stężeje (można oczywiście wykorzystać inne
bakalie do ozdoby).Smacznego :-).