ßßß Cookit - przepis na Mazurek kajmakowy II

Mazurek kajmakowy II

nazwa

Wykonanie

W zeszłym roku rozpoczęłam serię mazurków pisanek (ajerkoniakowy z czarną porzeczką, czekoladowy "dzień i noc" i kokosowo - malinowy). W tym roku chciałabym kontynuować w tej formie serię nowoczesnych mazurków :-). Zacznę od klasyki, mazurka kajmakowego, ale tym razem z domowej masy kajmakowej, gotowanej ze śmietanki i cukru. Używamy jasnego brązowego cukru, który jednocześnie dodaje kajmakowi smaku toffi. Do ozdoby można użyć ulubionych bakalii, u mnie miejsce znalazły ciasteczka amaretti, słupki migdałów i orzechy laskowe w czekoladzie :-).
Składniki na ciasto kruche:
175 g mąki pszennej
25 g cukru pudru
100 g masła, schłodzonego
pół łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 żółtko
szczypta soli
Przygotować formę owalną o wymiarach 27 x 19 , 3 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm. Jeśli nie posiadacie takiej formy - na papierze do pieczenia odrysować formę tortownicę o średnicy 21 cm. Powstały okrąg wydłużyć/powiększyć z jednej strony na kształt pisanki/jajka, wyciąć wzorzec.
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i wyrobić/zmiksować (można też wyrobić ręcznie). Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm i wyłożyć nim owalną foremkę lub tortownicę wraz z 1 cm rantem. Jeśli przygotowaliście wzorzec - należy wyciąć z ciasta kształt pisanki - do rozwałkowanego ciasta przyłożyć wzorzec wycięty z papieru i wyciąć pożądany kształt. Wyciętą pisankę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ze ścinków ciasta ukształtować wałeczek i przykleić (na białko - pędzelek maczamy w białku i przyklejamy wałeczek do ciasta) do zewnętrznej krawędzi ciasta (będzie to zarazem krawędź, przez którą nie może przelać się nadzienie). Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
Przed samym pieczeniem ciasto w kilku miejscach ponakłuwać widelcem. Piec około 15 - 18 minut w temperaturze 200ºC, do wypieczenia i zarumienienia. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Domowy kajmak:
160 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
140 g jasnego brązowego cukru
ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii
Wszystkie składniki umieścić w niedużym garnuszku. Wymieszać i gotować na najmniejszej mocy palnika przez około 30 minut, co pewien czas mieszając. Odczekać 3 minuty, gorący kajmak wylać na kruchą upieczoną pisankę, rozprowadzić. Kajmak najszybciej tężeje w lodówce.
Dodatkowo:
ciasteczka amaretti
migdały w słupkach
orzechy w czekoladzie i złotej posypce
Ozdobić mazurek, póki kajmak całkowicie nie stężeje (można oczywiście wykorzystać inne bakalie do ozdoby).
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/mazurek-kajmakowy-ii