ßßß Cookit - przepis na Ciasto serowo-jabłkowe

Ciasto serowo-jabłkowe

nazwa

Wykonanie

Sernik gotowany dodatkowo z warstwą jabłek..pycha..pomysł podpatrzyłam tutaj.
składniki na masę serową:
800g tłustego twarogu
100g masła
1 szkl cukru
1 szkl mleka
2 budynie śmietankowe
karmel Delecta
składniki na masę jabłkową:
1,5 kg jabłek
2 galaretki brzoskwiniowe [ truskawkowe]
dodatkowo:
2 duże paczki herbatników
polewa czekoladowa
Blachę o wymiarach 33×22 wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pierwszą warstwę herbatników.Zmielony twaróg zmiksować z masłem i cukrem, dodać budynie wymieszane ze szklanką mleka .Całość dokładnie wymieszać Masę przełożyć do garnka z grubym dnem i doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając, żeby nie przywarła do dna. Gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut, aż masa będzie puszysta, dodać karmel i wymieszać.Gorącą masę wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną warstwą herbatników. Odstawić do wystygnięcia.Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę [ zetrzeć na tarce]. Przełożyć do garnka i prażyć na małym ogniu do momentu gdy zmiękną. Zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, aby się rozpuściły. Gorącą masę jabłkową wyłożyć na herbatniki. Wierzch masy jabłkowej przykryć warstwą herbatników.Odstawić do zastygnięcia. Polać polewą czekoladową, dowolnie udekorować.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2016/04/ciasto-serowo-jabkowe.html