ßßß Cookit - przepis na Szarlotka po królewsku

Szarlotka po królewsku

nazwa

Wykonanie

Przez cały dzień nie miałam nawet chwili spokoju. A to z tego powodu, ze na niedzielę każdy chciał coś innego. Moja córka chciała szarlotkę sypaną, mój mąż chciał szarlotkę królewską, a ja miałam ochotę na sernik z brzoskwiniami . Stanęło na tym, ze dziś zrobimy szarlotkę królewską, a na następny weekend szarlotka sypana i sernik z brzoskwiniami. A że u mnie jabłek dostatek, także nie miałam nic przeciw temu, szarlotki i jabłeczniki mogę teraz robić, aż im wszystkim odechce się jeść. I tak po całym dniu pichcenia obiadu i ciasta,nareszcie mogłam odpocząć przy filiżance kawy i słodkim dodatku do niej w postaci szarlotki po królewsku:)))
Składniki:
biszkopt z 5 jaj
1-1,5 kg jabłek
1 opakowanie galaretki wiśniowej
1 szklanka cukru
Masa:
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
0,5 litra mleka
1 szklanka cukru
1 kostka masła lub margaryny
Wykonanie:
Upiec biszkopt z 5 jaj, wystudzić.
Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce jarzynowej, zasypać cukrem i smażyć na wolnym ogniu. Kiedy będą już usmażone wsypać galaretkę i wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Przestudzić, chłodne jabłka wyłożyć na biszkopt.
Na mleku ugotować budynie, wystudzić. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puch i dodawać po łyżce zimny budyń.
Masę wyłożyć na jabłka z galaretką i schładzać ok 2 godz w lodówce.
Na wierzch można zrobić polewę czekoladową lub atak jak w tym przypadku - karmelową.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2013/08/szarlotka-po-krolewsku.html