ßßß Cookit - przepis na Sernik bez sera

Sernik bez sera

nazwa

Wykonanie

No i pora na ciasto zrobione z okazji Ciasta na niedzielę ..tym razem weekend spędziłyśmy przy utylizacji białek..czasem zdarza się, że do np.pączków lub ciast dajemy same żółtka i zostają nam białka..no i wtedy problem co z nimi zrobić..ja czasem mrożę, a czasem wykorzystuję od razu..Podobny oszukany sernik [ styropian ]- bo to sernik, ale bez sera robiłam już jakiś czas temu..a tym razem zrobiłam sernik z ze śmietany i bez ciasta kruchego..a podpatrzyłam tutaj. Mój sernik wyszedł jakiś niski, za dużą blaszkę wykorzystałam..ale zjedzony został tak szybko, że nie zdążyłam zrobić innego zdjęcia.
Razem ze mną w akcji udział brały: Dagmara,Dorotka,Magdalena, Joanna, Dorota,Asa, Iwona , Ewa i Joanna,Iwonka, Dorota,Ania, Ewa,Ela ..
800 g kwaśnej śmietany 18% (2 opakowania po 400 g)
2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
4 białka
3/4 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru
cukier waniliowy
Śmietanę, budynie, białka, cukier i cukier waniliowy dobrze zmiksować. Dolać mleko, jeszcze raz wymieszać. Masa będzie bardzo płynna. Wlać do tortownicy. Piekarnik rozgrzać do 200°C, ostrożnie włożyć sernik. Piec 30 minut, po tym czasie przykryć folią aluminiową, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze ok. 50 minut. Zostawić do całkowitego wystudzenia.Polać polewą i dowolnie udekorować.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2016/02/sernik-bez-sera.html