Wykonanie
No i
pora na ciasto zrobione z okazji Ciasta na niedzielę ..tym razem weekend spędziłyśmy przy utylizacji
białek..czasem zdarza się, że do np.pączków lub ciast dajemy same
żółtka i zostają nam
białka..no i wtedy problem co z nimi zrobić..ja czasem mrożę, a czasem wykorzystuję od razu..Podobny oszukany sernik [ styropian ]- bo to sernik, ale bez
sera robiłam już jakiś czas temu..a tym razem zrobiłam sernik z ze
śmietany i bez ciasta kruchego..a podpatrzyłam tutaj. Mój sernik wyszedł jakiś niski, za dużą blaszkę wykorzystałam..ale zjedzony został tak szybko, że nie zdążyłam zrobić innego zdjęcia.Razem ze mną w akcji udział brały: Dagmara,Dorotka,Magdalena, Joanna, Dorota,Asa, Iwona , Ewa i Joanna,Iwonka, Dorota,Ania, Ewa,Ela ..800 g kwaśnej
śmietany 18% (2 opakowania po 400 g)2 opakowania budyniu
waniliowego z
cukrem4
białka3/4 szkl.
mleka3/4 szkl.
cukrucukier waniliowyŚmietanę, budynie,
białka,
cukier i
cukier waniliowy dobrze zmiksować. Dolać
mleko, jeszcze raz wymieszać. Masa będzie bardzo płynna. Wlać do tortownicy. Piekarnik rozgrzać do 200°C, ostrożnie włożyć sernik. Piec 30 minut, po tym czasie przykryć folią aluminiową, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze ok. 50 minut. Zostawić do całkowitego wystudzenia.Polać polewą i dowolnie udekorować.