ßßß Cookit - przepis na JAGODOWA BEZA

JAGODOWA BEZA

nazwa

Wykonanie

W zasadzie to ciasto było praktycznie darmowe ... ;]
Z tego względu że mam zwyczaj mrożenia ... mrożenia produktów które mi pozostały ... wiem wiem pani Magda G. nie byłaby zachwycona ;p
Ciasto kruche miałam zamrożone z ostatniego jabłecznika ... jagody również zamrożone i białka jajek - część z pączków a część z tego samego jabłecznika co ciasto kruche ... więc dodałam tylko cukier , cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną ...
otóż ...
BEZA:
1 szklanka białek
1 1/2 szklanki cukru
3 łyżki cukru waniliowego
Ciasto kruche wałkujemy na grubość 5 mm ..wykładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą , dziurkujemy widelcem , zapiekamy 35 minut w temp. 170 stopni .Wyciagamy z piekarnika i studzimy.
Jagody cukrzymy oraz dodajemy mąkę ziemniaczaną mieszamy .Wykładamy na wystygnięte ciasto.
Ubijamy bezę na parze z cukrem zwykłym oraz waniliowym aż będzie sztywna . Wylewamy bezę na jagody. Pieczemy w nagrzanym piekarniku
170 stopni około 50-60 minut ..aż beza zacznie pękać oraz zrobi sie lekko brazowa.
Nakładamy łyżką na talerze jeszcze ciepłą jak ktoś lubi :)
Smacznego :)
Źródło:http://olesia-nagazie.blogspot.com/2012/10/jagodowa-beza.html