Wykonanie
Nie da się ukryć, że uwielbiam hummus. Nie jem go jednak zbyt często, bo poza mną nikt w domu za nim nie przepada. Jak go zrobię, to
potem jem, jem i jem, aż mam w końcu dość. Aż do następnego razu. Wersja buraczana kusiła od dawna. Najbardziej ze względu na kolor. Jak się okazało smak też cudowny.
Składniki:1 puszka
ciecierzycy / ok 300 g ugotowanej
ciecierzycy2 - 3 ząbki
czosnku1
burak (ugotowany lub upieczony)1 - 2 łyżki pasty tahini1 łyżka
soku z cytrynysól,
pieprzew.
wodaSezam,
natka,
oliwa pietruszki do podaniaWykonanie:
Buraka obrać i pokroić na kawałki. Do misy blendera dodać wszystkie składniki i miksować przez kilka minut, aż masa będzie gładka. W razie potrzeby dolać odrobinę
wody. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Przełożyć do naczynia. Polać odrobiną
oliwy, posypać
natką pietruszki i uprażonym
sezamem.