ßßß Cookit - przepis na Hummus buraczany

Hummus buraczany

nazwa

Wykonanie

Nie da się ukryć, że uwielbiam hummus. Nie jem go jednak zbyt często, bo poza mną nikt w domu za nim nie przepada. Jak go zrobię, to potem jem, jem i jem, aż mam w końcu dość. Aż do następnego razu. Wersja buraczana kusiła od dawna. Najbardziej ze względu na kolor. Jak się okazało smak też cudowny.
Składniki:
1 puszka ciecierzycy / ok 300 g ugotowanej ciecierzycy
2 - 3 ząbki czosnku
1 burak (ugotowany lub upieczony)
1 - 2 łyżki pasty tahini
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
ew. woda
Sezam, natka, oliwa pietruszki do podania
Wykonanie:
Buraka obrać i pokroić na kawałki. Do misy blendera dodać wszystkie składniki i miksować przez kilka minut, aż masa będzie gładka. W razie potrzeby dolać odrobinę wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia. Polać odrobiną oliwy, posypać natką pietruszki i uprażonym sezamem.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2016/03/Hummus-buraczany.html