ßßß Cookit - przepis na Ciasto "Leśny Mech"

Ciasto "Leśny Mech"

nazwa

Wykonanie

Ciasto "Leśny Mech" już od dłuższego czasu cieszy się na blogach kulinarnych dużą popularnością. Kusi swoją piękną zielenią, dzięki dodatkowi szpinaku, a pestki granatu idealnie ją dopełniają. Komentarze zachęciły mnie do zrobienia tego ciasta i szczerze mówiąc nie zachwyciło mnie. Jak dla mnie zwyczajne w smaku, niczym się nie wyróżniające. U mnie przełożone bitą śmietaną bez żadnych dodatków. Śledząc przepisy na to ciasto na innych blogach zwróciłam uwagę, że do bitej śmietany niektórzy dodają serek mascarpone lub galaretkę cytrynową. Może to "podkręciłoby" smak. Przepis podaję, bo rodzinie ciasto to bardzo smakowało, więc może i Wam będzie smakować.
Ciasto:
450 g mrożonego szpinaku, rozdrobnionego
4 duże jajka
1 i 1/3 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 i 1/3 szklanki oleju
2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
400 ml śmietanki kremówki 30%
2 opakowania śmietan fixu
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
owoc granatu
Wykonanie:
Szpinak rozmrażamy. Po rozmrożeniu odsączamy dokładnie z wody i blendujemy
Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę
Powoli wlewamy olej, cały czas miksując
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i powoli wsypujemy do masy jajecznej, cały czas miksując
Na sam koniec dodajemy szpinak, całość delikatnie mieszamy łyżką
Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (165 termoobieg) i pieczemy przez około 50 minut, do suchego patyczka
Po upieczeniu przekładamy ciasto na kratkę i studzimy
Po ostudzeniu na wysokości 2/3 ciasta odkrawamy wierzch ciasta i kruszymy na talerzyk
Spód ciasta przekładamy z powrotem do tortownicy i zakładamy boki tortownicy
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem
Masę śmietanową wykładamy na spód ciasta i posypujemy okruszkami pozostałego ciasta, lekko dociskając
Wierzch dekorujemy pestkami granatu
Ciasto schładzamy w lodówce minimum 2-3 godzin
Inspiracja
Smacznego!
Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u
Źródło:http://tastefullyblog.blogspot.com/2016/03/ciasto-lesny-mech.html