Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!
Makaroniki z
miodowym kremem
mascarponeAutor Magazyn Kuchnia
Fot. ShutterstockPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia francuska
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)
Makaroniki z
miodowym kremem
mascarpone - składniki:
Makaroniki:180 g
cukru pudru110 g mielonych
migdałów1 łyżeczka
różowego barwnika spożywczego w proszkuOraz:100 g
białek (mniej więcej 3;
białka trzymamy w lodówce przez 2 dni)50 g drobnego
cukruKrem:250 g
mascarponeziarenka z 2
lasek wanilii2 łyżki płynnego
mioduMakaroniki z
miodowym kremem
mascarpone - sposób przygotowania: Mieszamy
cukier puder,
migdały i barwnik. Odstawiamy. Miksujemy
białka, gdy zrobią się puszyste, powoli wsypujemy
cukier. Ubijamy, aż powstanie gładka, lśniąca masa. Wsypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy, aż powstanie masa podobna do ciasta naleśnikowego (nie można mieszać za długo, bo
beza będzie za sucha, wystarczy 50 ruchów łyżką). Wlewamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy kółka (3-4 cm średnicy) na blachę wyściełaną pergaminem. Odstawiamy na 30-60 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 150°C. Pieczemy ok. 15 minut, następnie studzimy. Przygotowujemy krem. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy odrobinę kremu na połowę upieczonych skorupek. Przykrywamy resztą.
Ciastka wkładamy do lodówki na 24 godziny. Wyjmujemy na godzinę przed podaniem.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu