ßßß Cookit - przepis na Makaroniki:

Makaroniki:

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Makaroniki z miodowym kremem mascarpone
Autor Magazyn Kuchnia
Fot. Shutterstock
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia francuska
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Makaroniki z miodowym kremem mascarpone - składniki:
Makaroniki:
180 g cukru pudru
110 g mielonych migdałów
1 łyżeczka różowego barwnika spożywczego w proszku
Oraz:
100 g białek (mniej więcej 3; białka trzymamy w lodówce przez 2 dni)
50 g drobnego cukru
Krem:
250 g mascarpone
ziarenka z 2 lasek wanilii
2 łyżki płynnego miodu
Makaroniki z miodowym kremem mascarpone - sposób przygotowania: Mieszamy cukier puder, migdały i barwnik. Odstawiamy. Miksujemy białka, gdy zrobią się puszyste, powoli wsypujemy cukier. Ubijamy, aż powstanie gładka, lśniąca masa. Wsypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy, aż powstanie masa podobna do ciasta naleśnikowego (nie można mieszać za długo, bo beza będzie za sucha, wystarczy 50 ruchów łyżką). Wlewamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy kółka (3-4 cm średnicy) na blachę wyściełaną pergaminem. Odstawiamy na 30-60 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 150°C. Pieczemy ok. 15 minut, następnie studzimy. Przygotowujemy krem. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy odrobinę kremu na połowę upieczonych skorupek. Przykrywamy resztą. Ciastka wkładamy do lodówki na 24 godziny. Wyjmujemy na godzinę przed podaniem.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174600572/makaroniki z miodowym kremem mascarpone/p