Śniadanie uwielbiam i zawsze sobie dogadzam. Dziś z samego rana upiekłam muffinki śniadaniowe z suszonymi morelami, rodzynkami i słonecznikiem . Muffinki są lekko słodkie, głównie ze względu na suszone owoce, ale i tak dodałam odrobinę brązowego cukru.Muffinki śniadaniowe lub po treningu jak kto woli są gotowe w 20 minut. Naprawdę szybkie i zdrowe śniadanie! Jeśli lubicie takie zdrowe muffinki to proponuję też muffinki dietetyczne z jagodami, które sama niedługo upiekę, bo jagody już zaczynają dojrzewać w pobliskim lesie.Składniki: na 10 muffinek śniadaniowych250 ml mąki pszennej3 łyżki brązowego cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia50 g nasion słonecznika6 łyżek drobnych rodzynek10 suszonych moreli100 ml mleka50 ml oleju słonecznikowego2 czubate łyżki gęstego jogurtu2 jajkaszczypta soli do smakuWykonanie:Wymieszaj oddzielnie suche składniki i mokre, po czym połącz delikatnie za pomocą łyżki.Wstaw papierowe foremki w otwory w formie muffinkowej i napełnij ciastem. Jeśli nie masz formy muffinkowej użyj podwójnych foremek papierowych, bo inaczej wypłynie ciasto.Piecz muffinki śniadaniowe w piekarniku na 200ºC z termoobiegiem, przez 10 – 12 minut, lub do suchego patyczka.Polecane przepisyDietetyczne mufinki śniadanioweMuffinki z awokadoMuffiny mocno czekoladowe z kawałkami czekoladyMuffinki z truskawkami i polentąMuffiny brownies z masłem arachidowym