Wykonanie
Bardzo lubię babeczki, ponieważ można je przygotować bardzo szybko i bardzo łatwo, dlatego każdy niezapowiedziany gość,może być z łatwością poczęstowany świeżym wypiekiem :)Lubię też
cynamon, który kojarzy mi się z jesienią,ale i z zimowymi wieczorami z kocykiem i gorącym
kakao...Dlatego dzisiaj prezentuję Wam przepis na babeczki z dodatkiem
ziaren słonecznika i
cynamonowo-
cukrową polewą, która stwarza na babeczce chrupiącą skórkę ;)Śmiało! Osłódźmy sobie jesienne i zimowe wieczory!
Potrzebujemy:1 i 1/4 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
brązowego cukru1
jajko1/2 szklanki
mleka50 g
masłaszczyptę
soli1 łyżeczkę
proszku do pieczeniagarść łuskanych
ziaren słonecznikaPolewa:20 g
masła2-3 łyżki
brązowego cukru1 łyżeczka
cynamonuKrok po kroku:Piekarnik rozgrzewamy do 190°C.
Masło topimy i lekko schładzamy.W jednej misce mieszamy ze sobą przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
cukier i
sól.W drugiej misce łączymy ze sobą
jajko,
masło i
mleko.Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy łyżką do ich połączenia, następnie dodajemy
słonecznik.Gotowe ciasto wykładamy do foremek i pieczemy 25 minut.W tym czasie przygotowujemy polewę:
masło topimy i łączymy z
brązowym cukrem i
cynamonem.Po upieczeniu wyciągamy babeczki z piekarnika i jeszcze ciepłe smarujemy
cynamonową polewą, a następnie studzimy.Smacznego! :)Przepis bierze udział w akcjach:
NAGRODA!Przepis został uhonorowany II miejscem w konkursie na smaczny, niskokaloryczny deser w konkursie organizowanym przez Instytut Dietetyki "MOC DIETY"