Wykonanie
Uwaga! Uwaga! Przygotowania świąteczne uważam za rozpoczęte! Na pierwszy rzut idą
ciasteczka makowe!Przepis znalazłam w dodatku do Gazety Wyborczej „Spotkanie Mikołajkowe” z 2 grudnia 2006 roku.
CIASTECZKA MAKOWESkładniki:26 dag
mąki10 dag
cukru pudru6 dag
maku14 dag
masła2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
żółtka4 łyżki
mleka 2%1. Zagniatamy
mąkę z
masłem,
proszkiem do pieczenia,
cukrem pudrem,
żółtkami,
mlekiem i
makiem. Wyrabiamy ciasto.2. Ciasto dzielimy na 4 części.3. Piekarnik rozgrzewamy do 160° C.4. Rozwałkowujemy jeden kawałek ciasta do grubości około 2 mm. Cały czas podsypujemy
mąką, aby ciasto się nie kleiło.
5. Wycinamy
ciasteczka o ulubionych kształtach.
6. Wycięte
ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Włączamy termoobieg i pieczemy
ciastka około 10 minut.8. Po upieczeniu od razu przekładamy na kratkę, aby ostygły.
Z podanej ilości składników wychodzą 3 blachy
ciasteczek (50-60 sztuk). Są przepyszne! Uwielbiam
mak! Na pewno upiekę je jeszcze raz przed świętami, bo nie zostało już ani jedno… I zrobię też makowiec!Słodkiego dnia Wam życzę!
Ciasteczka dodaję do akcji Flowerek
Ciasteczkowy Adwent.