Wykonanie
Nastał grudzień, więc już całkiem "legalnie" można zająć się przygotowaniami do świąt, a przynajmniej planowaniem, co i kiedy zamierzamy przyrządzić, żeby okres przedświąteczny nie stał się gonitwą z czasem, a przyjemnymi chwilami, które wprowadzą nas w atmosferę Bożego Narodzenia.Czynnością, która taką atmosferę tworzy, jest na pewno pieczenie i dekoracja
ciasteczek i pierników, więc i ja wpadłam w wir zabawy
ciasteczkowej i przygotowałam
ciasteczka makowe.
Składniki:15 dag
mąki tortowej3 dag
maku8 dag
masła5 dag
cukru pudru1
żółtko2 łyżki
mleka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaczekolada deserowa do dekoracji
cukier puder i
białko do wykonania lukru
Wykonanie:-
mak opłukać i odsączyć-
mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, dodać
cukier puder,
masło,
żółtko,
mleko i
mak, zagnieść ciasto- ciasto będzie dość luźne, schłodzić je w lodówce 0 , 5-1 godz.- schłodzone ciasto podzielić na dwie części, obie rozwałkować cienko (2-3mm) podsypując
mąką, żeby się nie kleiło
- foremkami wykrawać
ciasteczka i układać je w lekkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia- piec przez około 10 minut w temperaturze 180-190 stopni- po wystudzeniu dekorować
Z podanej ilości składników wychodzi około 35
ciastek.
Ciasteczka makowe można pozostawić bez dekoracji, gdyż ziarenka
maku sprawiają, że są one piegowate, co wygląda bardzo ładnie. Jeżeli jednak chcemy pobawić się w tworzenie wzorów na ciastkach, proponuję
czekoladę deserową, którą rozpuszczamy w kąpieli
wodnej lub kuchence mikrofalowej oraz biały
lukier wykonany z
białka i
cukru pudru utartych razem na gładką gęstą masę.
Przy okazji dekorowania
ciasteczek z
makiem, upiększyłam też
ciasteczka korzenne, które piekłam tydzień temu. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku spożywczym nadal są kruche i bardzo smaczne.