ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka makowe

Ciasteczka makowe

nazwa

Wykonanie

Nastał grudzień, więc już całkiem "legalnie" można zająć się przygotowaniami do świąt, a przynajmniej planowaniem, co i kiedy zamierzamy przyrządzić, żeby okres przedświąteczny nie stał się gonitwą z czasem, a przyjemnymi chwilami, które wprowadzą nas w atmosferę Bożego Narodzenia.
Czynnością, która taką atmosferę tworzy, jest na pewno pieczenie i dekoracja ciasteczek i pierników, więc i ja wpadłam w wir zabawy ciasteczkowej i przygotowałam ciasteczka makowe.
Składniki:
15 dag mąki tortowej
3 dag maku
8 dag masła
5 dag cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
czekolada deserowa do dekoracji
cukier puder i białko do wykonania lukru
Wykonanie:
- mak opłukać i odsączyć
- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, masło, żółtko, mleko i mak, zagnieść ciasto
- ciasto będzie dość luźne, schłodzić je w lodówce 0 , 5-1 godz.
- schłodzone ciasto podzielić na dwie części, obie rozwałkować cienko (2-3mm) podsypując mąką, żeby się nie kleiło
- foremkami wykrawać ciasteczka i układać je w lekkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- piec przez około 10 minut w temperaturze 180-190 stopni
- po wystudzeniu dekorować
Z podanej ilości składników wychodzi około 35 ciastek.
Ciasteczka makowe można pozostawić bez dekoracji, gdyż ziarenka maku sprawiają, że są one piegowate, co wygląda bardzo ładnie. Jeżeli jednak chcemy pobawić się w tworzenie wzorów na ciastkach, proponuję czekoladę deserową, którą rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej oraz biały lukier wykonany z białka i cukru pudru utartych razem na gładką gęstą masę.
Przy okazji dekorowania ciasteczek z makiem, upiększyłam też ciasteczka korzenne, które piekłam tydzień temu. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku spożywczym nadal są kruche i bardzo smaczne.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2013/12/ciasteczka-makowe.html