ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: pączki ekspresowe (bez jaj)

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: pączki ekspresowe (bez jaj)

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam piec skomplikowane ciasta, kocham godzinami wykrawać i przekładać ciasteczka, z rozkoszą spędzam w kuchni całe godziny a nawet z uśmiechem zmywam potem sterty garów. Nie prostestowałabym, gdyby za karę ktoś zamknął mnie w kuchni i kazał gotować i piec i piec i piec bez końca....No coż, muszę jednak zejść na ziemię. A tu czeka moja urocza mała córeczka, dzięki której czasu na powyższe mam coraz mniej, jakkolwiek ochoty mi nie brakuje. Tak więc między spacerkami i pchaniem topornego wózka przez nieodśnieżone chodniki a siedzeniem na parapecie w oczekiwaniu na głodnego ptaszka w karmiku, staramy się wyczarować coś dobrego a jednocześnie szybkiego. I tak oto po tym nudnawym wstępie dochodzę do meritum, mianowicie chcę dziś przedstawić Wam każdemu doskonale znane pączki, lecz w ekspresowej odsłonie. Niedawno na blogu Anety pojawił się przepis na pączki bez jaj i mleka. Od razu wiedziałam, że to idealny przepis dla mnie, bo pączki są nie tylko mniej kaloryczne (o ile można tak powiedzieć o pączkach) ale też szybkie. To już drugie moje pączki w tym roku, te dla odmiany z dżemem wiśniowym i prażonymi orzechami. Polecam robi się je łatwo, szybko i przyjemnie!
Składniki (28 sztuk, mniejszych niż sklepowe)
500 g mąki
300 ml wody (dałam pół na pół z mlekiem)
80 g drożdży
4 łyżki cukru
30 ml oleju
Mleko podrzałam, rozmieszałam w nim drożdże. Mąkę przesiałam. Wszystkie składniki oprócz oleju umieściłam w automacie do pieczenia chleba, ustawiłam funkcję wyrabiania ciasta. Po kilku minutach wlałam olej. Ciasto wyjęłam po 40 minutach. Było dobrze wyrobione i bardzo pulchne.
Jeśli nie mamy maszyny do chleba, ciasto wyrabiamy tradycyjne, tak samo dając olej po chwili wyrabiania. Pączki smażymy w tłuszczu (najlepiej smalcu) rozgrzanym do 175*C.
Pączki nadziałam jeszcze ciepłe zmiksowanym dżemem wiśniowym ( zmiksowałam go, żeby nie zatkał końcówki od szprycy). Gotowe polukrowałam i posypałam skórką pomarańczową i orzechami uprażonymi na suchej patelni.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/02/paczki-ekspresowe-bez-jaj.html