ßßß Cookit - przepis na CIASTO NALEŚNIKOWE

CIASTO NALEŚNIKOWE

nazwa

Wykonanie

Każdy z nas ma swój przepis na ciasto naleśnikowe. Moje zawsze przygotowuję na oko, jednak dzisiaj postanowiłam zapisać wszystkie składniki i zrobić dokładny przepis.
Ciasto naleśnikowe jest elastyczne, cienkie, idealne do zwijania krokietów, pasztecików, na słodko i do zapiekania. Polecam.
SKŁADNIKI :
4 szklanki mleka
1 szklanka wody
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
około 1/4 łyżeczki sody spożywczej
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE :
Składniki na ciasto przekładamy do miski, mieszamy mikserem do uzyskania jednolitego, płynnego ciasta. jeżeli będzie zbyt rzadkie lub za gęste, możemy dodać odrobinę mąki lub wody. Musimy jednak pamiętać że po kilku minutach, ciasto na naleśniki zaczyna lekko gęstnieć, więc czasami jest lepiej poczekać i później dosypać maki.
Ciasto musi się idealnie rozprowadzić na patelni, inaczej naleśniki nie będą się dobrze smażyły.
Na rozgrzaną patelnie, lekko posmarowaną oliwą wylewamy chochelkę ciasta, pieczemy z obu stron do uzyskania złotego koloru.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/01/ciasto-nalesnikowe.html