Wykonanie
Każdy ma jakiś swój przepis na ciasto pierogowe i z pewnością wiele jest takich.Testowałam różne przepisy z
margaryną,
olejem, gorącą
wodą jak i z dodatkiem
mleka. Myślę że ten przepis ułatwi nie jednej osobie robienie pierogów bo ciasto podczas gotowania nie pęka, co zawsze było moją zmorą.
Woda z odrobiną
sodki, zmienia swoją zawartość i robi się miękka, więc samo ciasto wychodzi bardziej plastyczne.
SKŁADNIKI :1 kg
mąki pszennej1
jajko5 łyżek
olejuokoło 1/2 litra bardzo ciepłej
wody, wymieszanej z 1/4 łyżeczki
sodkiPRZYGOTOWANIE :
Mąkę wsypujemy na stolnicę, robimy w środku dołek, do którego wbijamy
jajko i wlewamy
olej. Następnie wlewając ciepłą
wodę wyrabiamy elastyczne ale zwarte ciasto.Składniki powinny dobrze się połączyć.Podczas wyrabiania ciasta w razie konieczności dosypujemy
mąkę i wyrabiamy tak długo, aż przestanie się kleić do ręki.Gotowe ciasto przykrywamy folią i zostawiamy na 10-20 minut aby odpoczęło.Po tym czasie stanie się ono bardziej plastyczne.Kroimy je na cztery części, robimy wałki jak na kopytka i koimy małe porcje.Każdą porcję ciasta obtaczamy w
mące i rozwałkowujemy na placuszki,uważając aby nie były zbyt cienkie. Możemy również użyc maszynki do pierogów.Na każdy placek nakładamy farsz i lepimy pierogi.Można również rozwałkować ciasto i wycinać z niego kółka, pierogi będą wówczas równe. Jednak formowanie pierogów należy do nas : )