ßßß Cookit - przepis na CIASTO NA PIEROGI

CIASTO NA PIEROGI

nazwa

Wykonanie

Każdy ma jakiś swój przepis na ciasto pierogowe i z pewnością wiele jest takich.Testowałam różne przepisy z margaryną, olejem, gorącą wodą jak i z dodatkiem mleka. Myślę że ten przepis ułatwi nie jednej osobie robienie pierogów bo ciasto podczas gotowania nie pęka, co zawsze było moją zmorą.
Woda z odrobiną sodki, zmienia swoją zawartość i robi się miękka, więc samo ciasto wychodzi bardziej plastyczne.
SKŁADNIKI :
1 kg mąki pszennej
1 jajko
5 łyżek oleju
około 1/2 litra bardzo ciepłej wody, wymieszanej z 1/4 łyżeczki sodki
PRZYGOTOWANIE :
Mąkę wsypujemy na stolnicę, robimy w środku dołek, do którego wbijamy jajko i wlewamy olej. Następnie wlewając ciepłą wodę wyrabiamy elastyczne ale zwarte ciasto.
Składniki powinny dobrze się połączyć.
Podczas wyrabiania ciasta w razie konieczności dosypujemy mąkę i wyrabiamy tak długo, aż przestanie się kleić do ręki.
Gotowe ciasto przykrywamy folią i zostawiamy na 10-20 minut aby odpoczęło.
Po tym czasie stanie się ono bardziej plastyczne.
Kroimy je na cztery części, robimy wałki jak na kopytka i koimy małe porcje.
Każdą porcję ciasta obtaczamy w mące i rozwałkowujemy na placuszki,uważając aby nie były zbyt cienkie. Możemy również użyc maszynki do pierogów.
Na każdy placek nakładamy farsz i lepimy pierogi.
Można również rozwałkować ciasto i wycinać z niego kółka, pierogi będą wówczas równe. Jednak formowanie pierogów należy do nas : )
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/11/rewelacyjne-ciasto-na-pierogi.html