Wykonanie
diet chocolate
cake with plum, hazelnuts and plum jam
Pierwszy dzień drugiego roku na uniwersytecie zleciał niespodziewanie szybko, także pod znakiem wielu pozytywnych zmian. I choć w kolejce mam czekających na Was wiele przepisów, chcę jednocześnie podzielić się z
Wami serią wpisach z nieco innej sfery... Związków, miłości, przyjaźni, emocji. Bylibyście zainteresowani? Wydaje mi się, że bardzo dorosłam w ciągu okresu, kiedy mnie tu nie było i chciałabym przelać część moich przemyśleń, a także przeżyć, na bloga. Jestem także redaktorką na The Galleon (studencka gazeta), gdzie również zamierzam poruszyć te kwestie, jednak oczywiście blog to moja personalna, osobista sfera internetu, a to Wy jesteście czytelnikami, którzy byli ze mną, w większości, od samego początku. :)
Przechodząc do przepisu: bardzo, bardzo udany eskperyment. Niektórzy powiedzieliby, że ciężko nazwać go eksperymentem, ponieważ
śliwka,
orzechy oraz
kakao (czekośliwka!) nie zaliczają się do nadzwyczajnych kombinacji, jednak stworzenie z tych składników lekkiego, a jednocześnie wciąż zachwycającego smakiem ciasta było wyzwaniem - zwłaszcza, że wiedziałam, że
będę musiała upiec jego większą ilość dla moich współlokatorek, z którymi szybko się zaprzyjaźniłam (a one są niesamowitymi wielbicielkami łakoci!). :) Tak też powstało to ciasto - dietetyczne z nazwy, ale nie smaku. Jest dosyć puszyste, choć
śliwki oraz powidła dodają mu wilgoci, natomiast
orzechy przyjemnie chrupią
między zębami, zaś
imbir i
cynamon nie tylko przyspieszają metabolizm, ale i wypełniają wspaniałym, jesiennym aromatem cały dom. Wystarczy to
ciastko i kubek gorącej
herbaty lub
kawy, by zamienić nawet najbardziej wietrzny i deszczowy poranek w domową oazę przyjemności. Gorąco polecam!/ 1 porcja/
- 30g
mąki żytniej- 10g
mąki owsianej*- 10g
mąki kokosowej- 1 czubata łyżka naturalnego
kakao- 2
białka jajek**- 1 mały
banan (90g)- 1 łyżeczka
ksylitolu-1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- szczypta mielonego
imbiru-1/4 łyżeczki
cynamonu- szczypta
soli- 1 łyżka posiekanych
orzechów laskowych+ 2 duże
śliwki- 2 łyżki
powideł śliwkowych (opcjonalnie)***
*można użyć zmiksowanych
płatków owsianych, albo zastąpić inną
mąką, np. żytnią**wersja wegańska: ubita
woda z puszki po
ciecierzycy albo 1 łyżka mielonego lnu rozpuszczona w 40ml ciepłej
wody***można zastąpić innym
dżemem lub pominąć
Mąki mieszamy z
ksylitolem,
proszkiem do pieczenia,
kakao,
imbirem oraz
cynamonem.
Banana zgniatamy za pomocą widelca lub blendera, natomiast
białka ubijamy na sztywno ze szczyptą
soli. Do suchych produktów dodajemy najpierw
banana oraz
orzechy, mieszamy (możemy użyć miksera), a na końcu dodajemy
białka. Delikatnie łączymy wszystkie składniki. Połowę masy przekładamy do lekko natłuszczonego naczyńka (do natłjszczenia możemy użyć
oleju w spray'u), następnie nakładamy warstwę pokrojonych drobno
śliwek. Powidła, a następnie
śliwki przykrywamy drugą połową masy, a na wierzchu układamy resztę
owoców. Ciasto pieczemy w piekarnisku nagrzanym do 185*C przez 30 minut. Odstawiamy do ostudzenia, a następnie podajemy
solo lub też z dodatkiem
twarożku lub
owoców.