ßßß Cookit - przepis na Dietetyczne ciasto czekoladowe ze śliwkami i orzechami

Dietetyczne ciasto czekoladowe ze śliwkami i orzechami

nazwa

Wykonanie

diet chocolate cake with plum, hazelnuts and plum jam
Pierwszy dzień drugiego roku na uniwersytecie zleciał niespodziewanie szybko, także pod znakiem wielu pozytywnych zmian. I choć w kolejce mam czekających na Was wiele przepisów, chcę jednocześnie podzielić się z Wami serią wpisach z nieco innej sfery... Związków, miłości, przyjaźni, emocji. Bylibyście zainteresowani? Wydaje mi się, że bardzo dorosłam w ciągu okresu, kiedy mnie tu nie było i chciałabym przelać część moich przemyśleń, a także przeżyć, na bloga. Jestem także redaktorką na The Galleon (studencka gazeta), gdzie również zamierzam poruszyć te kwestie, jednak oczywiście blog to moja personalna, osobista sfera internetu, a to Wy jesteście czytelnikami, którzy byli ze mną, w większości, od samego początku. :)
Przechodząc do przepisu: bardzo, bardzo udany eskperyment. Niektórzy powiedzieliby, że ciężko nazwać go eksperymentem, ponieważ śliwka, orzechy oraz kakao (czekośliwka!) nie zaliczają się do nadzwyczajnych kombinacji, jednak stworzenie z tych składników lekkiego, a jednocześnie wciąż zachwycającego smakiem ciasta było wyzwaniem - zwłaszcza, że wiedziałam, że będę musiała upiec jego większą ilość dla moich współlokatorek, z którymi szybko się zaprzyjaźniłam (a one są niesamowitymi wielbicielkami łakoci!). :) Tak też powstało to ciasto - dietetyczne z nazwy, ale nie smaku. Jest dosyć puszyste, choć śliwki oraz powidła dodają mu wilgoci, natomiast orzechy przyjemnie chrupią między zębami, zaś imbir i cynamon nie tylko przyspieszają metabolizm, ale i wypełniają wspaniałym, jesiennym aromatem cały dom. Wystarczy to ciastko i kubek gorącej herbaty lub kawy, by zamienić nawet najbardziej wietrzny i deszczowy poranek w domową oazę przyjemności. Gorąco polecam!
/ 1 porcja/
- 30g mąki żytniej
- 10g mąki owsianej*
- 10g mąki kokosowej
- 1 czubata łyżka naturalnego kakao
- 2 białka jajek**
- 1 mały banan (90g)
- 1 łyżeczka ksylitolu
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta mielonego imbiru
-1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych
+ 2 duże śliwki
- 2 łyżki powideł śliwkowych (opcjonalnie)***
*można użyć zmiksowanych płatków owsianych, albo zastąpić inną mąką, np. żytnią
**wersja wegańska: ubita woda z puszki po ciecierzycy albo 1 łyżka mielonego lnu rozpuszczona w 40ml ciepłej wody
***można zastąpić innym dżemem lub pominąć
Mąki mieszamy z ksylitolem, proszkiem do pieczenia, kakao, imbirem oraz cynamonem. Banana zgniatamy za pomocą widelca lub blendera, natomiast białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do suchych produktów dodajemy najpierw banana oraz orzechy, mieszamy (możemy użyć miksera), a na końcu dodajemy białka. Delikatnie łączymy wszystkie składniki. Połowę masy przekładamy do lekko natłuszczonego naczyńka (do natłjszczenia możemy użyć oleju w spray'u), następnie nakładamy warstwę pokrojonych drobno śliwek. Powidła, a następnie śliwki przykrywamy drugą połową masy, a na wierzchu układamy resztę owoców. Ciasto pieczemy w piekarnisku nagrzanym do 185*C przez 30 minut. Odstawiamy do ostudzenia, a następnie podajemy solo lub też z dodatkiem twarożku lub owoców.
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2015/09/dietetyczne-ciasto-czekoladowe-ze.html