Wykonanie
Chodzę, załatwiam, jeżdżę. Zmęczenie zapijam
kawą już wygrzewając się w łóżku z książką lub towarzyszącą nieustannie ulubioną muzyką rozbrzmiewającą z słuchawek. Piszę i planuję koncerty, w przerwie zdarza mi się popełnić coś takiego, jak przedstawione dziś gofry. Na potencjalne śniadanie w okolicach jedenastej, kiedy od pobudki nieoczekiwanie zachciało się malować.Ostatnimi czasy naprawdę zakochałam się w smaku
mleka z
orzechów laskowych firmy Alpro. W połączeniu z wszelkimi kakaowymi daniami lub dodatkami do złudzenia przypomina mi
Monte. W gofrach
mleko to również sprawdziło się znakomicie -
banan,
orzechy i
kakao są bez wątpienia dobrym zestawieniem. Warto jednak dodać, że
solo smakuje dobrze, ale na dłuższą metę jest zbyt mdłe. Do kawy? Najlepiej wymieszać je pół na pół z
mlekiem krowim. Ugotowane tylko i wyłącznie na nim
płatki czy
kasza smakują jednak świetnie, wiec zdecydowanie opłaca się je kupić. Za jakiś czas zapewne zacznę robić je sama, podobnie jak wcześniej
migdałowe, jednak
póki co w pełni zadowalam się smakiem tego.
/2 duże gofry/- 30g
mąki żytniej- 30g
płatków owsianych- 1 dojrzały
banan- 1 łyżka naturalnego
kakao- 70ml
mleka z
orzechów laskowych- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej- szczypta
soliPłatki owsiane mielimy na mączkę. Mieszamy ją z
mąką żytnią,
kakao,
solą,
sodą oczyszczoną i
kakao.
Banana miksujemy lub miażdżymy na papkę i dodajemy do sypkich składników wraz z
mlekiem. Mieszamy wszystkie składniki. Pieczemy gofry w nagrzanej gofrownicy przez kilka minut. Podajemy z dowolnymi słodkimi dodatkami.