Wykonanie
07 Września 2014 Gotowanie ze stylemWreszcie czas na
grzyby! Uczta z darów lasu i smak sprawiają, że nawet niewyszukane potrawy zmieniają się w przysmak. Dziś na blogu przepis na zupę
grzybową, która jest dość szybka do przyrządzenia, gotuje się ją w tradycyjny sposób zaczynając od
wywaru grzybowego. Smak zupy podkreślają takie
przyprawy jak
tymianek,
rozmaryn a także
natka pietruszki i
koperek.
Składniki na 8 porcji :50 dag
grzybów leśnych świeżych20 g
suszonych grzybów leśnych
włoszczyzna1
cebula2 łodyżki
selera naciowego1-2 ząbki
czosnku3
liście laurowe5 ziaren
ziela angielskiego1/2 łyżeczki suszonego
tymianku1/2 łyżeczki suszonego
rozmarynu5 średnich
ziemniaków100 ml
śmietany 30%łyżka posiekanej
natki pietruszki2 łyżki posiekanego świeżego
koperkusólpieprzolej do smażeniaSposób przygotowania:Świeże
grzyby oczyścić, umyć, duże pokroić na kawałki.
Cebulę obrać , posiekać.
Seler naciowy posiekać na cienkie plastry. Na patelni rozgrzać
olej, podsmażyć na niej
cebulę,
seler naciowy oraz
grzyby (aż wypuszczą sok). Następnie przykryć i dusić około 10 minut.Do garnka wlać 2 -2,5 litra zimnej
wody, wrzuć
ziele angielskie,
liść laurowy, ząbek
czosnku,
suszone grzyby oraz obraną
włoszczyznę, zagotować
wywar.Wyjąć
marchew,
pietruszkę i
seler.
Marchew pokroić na plastry,
seler i
pietruszkę w kostkę, następnie wrzucić do
wywaru grzybowego.Dodać zasmażone
grzyby,
cebulę i
seler naciowy z patelni. Gotować 45 – 60 minut na małym ogniu.Następnie dodać pokrojone
ziemniaki, gotować jeszcze 15 minut. Dodać
tymianek oraz
rozmaryn. Zupę zagęścić
śmietaną rozmieszaną z kilkoma łyżkami gorącego
wywaru, doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Na koniec dodać posiekaną
natkę pietruszki oraz posiekany na drobno
koperek. Zamieszać i gotować jeszcze 5-10 minut.