Wykonanie
03 Maja 2013 Gotowanie ze stylemTort Piña colada to pyszny, wywarzony deser przyrządzony z 3 ważnych składników tj.
mleczka kokosowego,
ananasa oraz
likieru kokosowego. W słodkim karaibskim koktajlu
alkoholowym Piña colada ważnym elementem jest
cytryna, której nie mogło zabraknąć także w moim torcie. Świetny na każdą okazję, naprawdę pyszny! Polecam, wypróbujcie.
Składniki :
Biszkopt:1 szklanka
mąki tortowej1 łyżka stołowa
mąki ziemniaczanej4
jajka¾ szklanki
cukru1½ łyżeczki
proszku do pieczeniamasło bądź
olej roślinny do posmarowania tortownicytortownica o średnicy 21 cm, może być większaKrem:500 g
serka mascarpone150 g
śmietany 30%1 łyżeczka
soku z cytryny120 g
mleczka kokosowego3 łyżki
cukru pudru1 cały
ananas świeży, może być również z puszki1 łyżeczka
soku z cytryny5 pełnych łyżek stołowych
cukru50 ml
likieru kokosowegoPoncz do nasączenia:2 łyżki
rumu½ szklanki mocnej esencji
herbaty bez cukruSposób przygotowania:
Biszkopt:Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę do pieczenia lekko nasmarować
masłem i posypać
mąką pszenną.Całe
jajka utrzeć wraz z
cukrem na puszystą masę za pomocą miksera.
Mąkę,
proszek do pieczenia oraz
mąkę ziemniaczaną przesiać do oddzielnego naczynia.Do ubitej masy jajecznej dodawać porcjami suche składniki przez cały czas delikatnie mieszając.Masę przelać do formy i piec 15-20 minut, sprawdzając pod koniec pieczenia przez szybę czy ciasto jest zarumienione.Po upieczeniu ciasto pozostawić na około 5 minut w zamkniętym piekarniku. Następnie uchylić minimalnie drzwiczki i pozostawić ciasto do całkowitego przestygnięcia, po czym przeciąć na 3 warstwy.Krem:
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać
mleczko kokosowe,
cukier puder oraz
sok z cytryny i miksować na średnich obrotach, aż do połączenia się składników. Odstawić do lodówki.Mus Piña colada:Obranego
ananasa pokroić w kostkę (można wykroić środek, jeśli jest zbyt twardy). Przełożyć do garnka, dodać
cukier,
sok z cytryny i podgrzewać na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając, aż do częściowego wygotowania się soku.
Ananas powinien się nieco rozgotować.Następnie dodać
likier kokosowy i podgrzewać jeszcze przez chwilę. Odstawić do przestygnięcia.Całość zmiksować na gładką masę za pomocą blendera.Wykończenie:Obie warstwy ciasta nasączyć
herbatą wymieszaną z
rumem (po około 5-6 łyżek stołowych), nałożyć mus Piña colada oraz część kremu
mascarpone (pozostawiając około 1/3 jego ilości). Wierzchnią warstwę ciasta nasączyć pączem. Boki oraz wierzch ciasta posmarować równomiernie kremem. Tort udekorować liśćmi
ananasa.