Wykonanie
Lubimy
ananasa i często gości w naszej kuchni. Nie tylko super smaczny, ale oczyszcza, uzdrawia i odchudza, a wszystko za sprawą bromeliny. Ta występuje jednak tylko w świeżym ananasie, ten z puszki niestety jest jej pozbawiony.Zapraszam na pyszne placuszki. Mają cudowny
kokosowy aromat, a z
ananasem tworzą bardzo harmonijne połączenie smakowe. Soczysty
ananas zatopiony w
kokosowym cieście na pewno Wam posmakuje. Pracy przy nich niewiele, mam nadzieję, że się skusicie.Składniki:
1 szklanka
mąki orkiszowej jasnej1 szklanka
mleka kokosowego3 łyżki
wiórków kokosowych1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
jajko L1 łyżka
cukru1/2 łyżeczki
soli6 plastrów świeżego
ananasaolej do smażenia
cukier puder do posypaniaWykonanie:
mleko kokosowe wymieszać mikserem w misce z
jajkiem. Dodać
mąkę,
proszek do pieczenia,
wiórki kokosowe,
sól i
cukier. Zmiksować i odstawić ciasto na 10 minutobrać
ananasa. Odkroić 6 plastrów grubości około 0,5 cm. Wydrążyć specjalnym nożykiem twardy trzpień ze środka każdego plasterka. Osuszyć plastry
ananasa w papierowym ręczniku na patelni rozgrzać
olej, kłaść porcje ciasta, na każdym placku położyć plaster
ananasa. Gdy jedna strona się zrumieni, placki odwrócić i usmażyć na złoty kolor. Ponieważ placuszki są dość grube smażyć powoli, na wolnym ogniu, by przesmażyły się do środkapodawać oprószone
cukrem pudremŻYCZĘ SMACZNEGO !Uwagi : Do ciasta można dodać
likier kokosowy