ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

nazwa

Wykonanie

04 Maja 2013 Gotowanie ze stylem
Tym razem skorzystałam z bardzo łatwego przepisu mojej mamy. Muszę przyznać, że pomimo dużej prostoty tego dania, smakuje ono zawsze wszystkim wybornie. Najważniejsze jest, aby placki spożywać na gorąco wówczas są one chrupiące i bardzo aromatyczne.
Smażone placki z gotowanych ziemniaków
Składniki na 40 placków:
1 - 1½ kg ugotowanych ziemniaków
2 jajka
400 g mąki pszennej
olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania:
Ugotowane i przestudzone ziemniaki zmielić w maszynce. Następnie wymieszać z jajkami oraz mąką, po czym zagnieść ciasto.
Z ciasta formować średniej wielkości placki o owalnym kształcie.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki z dwóch stron na rumiany kolor.
Moje uwagi:
Placki należy smażyć na średniej warstwie oleju.
Ciasto nie musi być dodatkowo dosalane, jeśli ziemniaki były gotowane w osolonej wodzie.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_placki-ziemniaczane.html