Wykonanie
04 Maja 2013 Gotowanie ze stylemTym razem skorzystałam z bardzo łatwego przepisu mojej mamy. Muszę przyznać, że pomimo dużej prostoty tego dania, smakuje ono zawsze wszystkim wybornie. Najważniejsze jest, aby placki spożywać na gorąco wówczas są one chrupiące i bardzo aromatyczne.Smażone placki z gotowanych
ziemniakówSkładniki na 40 placków:1 - 1½ kg ugotowanych
ziemniaków2
jajka400 g
mąki pszennejolej roślinny do smażeniaSposób przygotowania:Ugotowane i przestudzone
ziemniaki zmielić w maszynce. Następnie wymieszać z
jajkami oraz
mąką, po czym zagnieść ciasto.Z ciasta formować średniej wielkości placki o owalnym kształcie.Na patelni rozgrzać
olej i smażyć placki z dwóch stron na rumiany kolor.Moje uwagi:Placki należy smażyć na średniej warstwie
oleju.Ciasto nie musi być dodatkowo dosalane, jeśli
ziemniaki były gotowane w osolonej wodzie.