ßßß Cookit - przepis na Kopytka

Kopytka

nazwa

Wykonanie

Kopytka - kluski ziemniaczane lubiane przez wszystkich. Do przygotowania ciasta ziemniaczanego należy używać ziemniaków mącznych, rozsypujących się w czasie gotowania, zaś samo ciasto należy wyrabiać szybko, bo długo wyrabiane rzednie, a ugotowane kluski będą niesmaczne. Kluski należy ciąć i gotować natychmiast po wyrobieniu. Doskonale smakują odsmażane na smalcu lub maśle następnego dnia. Są świetnym dodatkiem do wszystkich dań mięsnych z sosami lub mogą stanowić samodzielne danie podane np. z surówką i sosem.
Składniki ( dla 4 osób):
1 kg ziemniaków
30 dkg mąki pszennej
1 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 łyżka oleju do ciasta
1 łyżka oleju do gotowania
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę. Gdy wystygną na tyle, by dało się je formować, dodać mąkę, jajko i wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Pamiętać należy, że tajemnicą udanych kopytek jest formowanie ich z jeszcze ciepłych ziemniaków. Mąka wchłonie wówczas mniej wody i idealnie połączy się z ziemniakami, a kopytka będą delikatne i bardzo smaczne.
Matę silikonowa (stolnicę) posypać mąką i formować wałeczki grobości 3 cm, lekko spłaszczając, kroić ukośnie formując charakterystyczne romby.
Kluski wrzucać na osolony wrzątek i gotować kilka minut od wypłynięcia. Do wody w której gotujemy kluski dodać 1 łyżkę oleju. Nie będą się sklejać
Uwaga: nie ulepszajcie kopytek przez dodanie dodakowych jajek. Staną się wtedy twarde. Uważajmy także, żeby ich nie rozgotować.
SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/02/kopytka.html