Wykonanie
Kopytka - kluski ziemniaczane lubiane przez wszystkich. Do przygotowania ciasta ziemniaczanego należy używać
ziemniaków mącznych, rozsypujących się w czasie gotowania, zaś samo ciasto należy wyrabiać szybko, bo długo wyrabiane rzednie, a ugotowane kluski będą niesmaczne. Kluski należy ciąć i gotować natychmiast po wyrobieniu. Doskonale smakują odsmażane na
smalcu lub
maśle następnego dnia. Są świetnym dodatkiem do wszystkich dań
mięsnych z sosami lub mogą stanowić samodzielne danie podane np. z surówką i sosem.
Składniki ( dla 4 osób):1 kg
ziemniaków30 dkg
mąki pszennej1 łyżki
mąki ziemniaczanej1
jajko1 łyżka
oleju do ciasta1 łyżka
oleju do gotowaniaWykonanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę. Gdy wystygną na tyle, by dało się je formować, dodać
mąkę,
jajko i wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Pamiętać należy, że tajemnicą udanych kopytek jest formowanie ich z jeszcze ciepłych
ziemniaków.
Mąka wchłonie wówczas mniej
wody i idealnie połączy się z
ziemniakami, a kopytka będą delikatne i bardzo smaczne.Matę silikonowa (stolnicę) posypać
mąką i formować wałeczki grobości 3 cm, lekko spłaszczając, kroić ukośnie formując charakterystyczne romby.Kluski wrzucać na osolony wrzątek i gotować kilka minut od wypłynięcia. Do
wody w której gotujemy kluski dodać 1 łyżkę
oleju. Nie będą się sklejaćUwaga: nie ulepszajcie kopytek przez dodanie dodakowych
jajek. Staną się wtedy twarde. Uważajmy także, żeby ich nie rozgotować.SMACZNEGO !