Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 550 gramów
mąka pszenna 350 gramów
mąka ziemniaczana 40 gramów
jajka 1 sztuk
olej 1 łyżek stołowychWykonanie:
Ziemnia i gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy. Wkładamy do dużego garnka i ugniatamy tłuczkiem.Dokładnie odważamy odpowiednią ilość
mąki pszennej i ziemniaczanej. Z
ziemniaków i obu mąk usypujemy kopczyk, na środku robimy wgłębienie i wbijamy
jajko. Dodajemy
olej i dokładnie zagniatamy ciasto.Z ciasta formujemy wałeczki o średnicy 2 cm. Wałeczki kroimy ukośnie w plastry o gr. 1 cm. Gotujemy w dużej ilości osolonej, wrzącej
wody, mieszając. Gdy kopytka wypłyną na wierzch, są gotowe. Wyjmujemy je łyżką cedzakową.Autor: amr5Zobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: