Wykonanie
W ubiegłym tygodniu nie mogłam dołączyć się do "Naleśnikowej soboty", ale dziś nadrabiam zaległości i prezentuje wam placuszki ziemniaczane, które można jeść na słodko : posypane
cukrem, lub posmarowane
dżemem, lub jeśli wolicie to na słono posmarowane śmietaną/
jogurtem i posypane delikatnie
przyprawą. Ja wybieram wersję na słodko, ale każdy ma swoje upodobania :)Składniki:0,5 kg
ziemniaków2
jajka2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennejolej do smażeniaPrzygotowanie:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na tartce o małym oczkach. Odlewamy nadmiar
wody, który wydzielił się podczas przygotowywania.Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię wykładamy po łyżce ciasta i smażymy z obu stron, tak aby były zarumienione.Podajemy na słodko lub na słono.Smacznego!