ßßß Cookit - przepis na Czekoladowa pasta z awokado i karobu.

Czekoladowa pasta z awokado i karobu.

nazwa

Wykonanie

Kilka dni temu natknęłam się na przepis na domową Nutellę robioną z awokado i słodkiego kakao. Nie był to pierwszy raz, kiedy przeczytałam o tym ciekawym pomyśle, ale dotąd nie brałam go pod uwagę ze względu na alergię. Jednak gdy robiłam ciasto bananowe ze śliwkami, w którym wykorzystałam karob, pomyślałam: "a może warto spróbować?"
Nie wiem czy istnieje zdrowsza wersja kremu czekoladowego. Zamiast cukru użyłam miodu, o wartościach odżywczych karobu już pisałam, a awokado jest z kolei owocem o ogromnym potencjalne zdrowotnym - zawiera bardzo dużą ilość tak korzystnych dla organizmu tłuszczy jednonienasyconych i omega-3, minerałów i witamin, m.in. A, B, E. Awokado dzięki zawartości tłuszczy pozytywnie wpływa na pracę mózgu, oczu i serca, zmniejsza też ryzyko wystąpienia cukrzycy i poprawia przyswajanie minerałów. Z kolei wysoka zawartość potasu obniża ciśnienie krwi. Owoc ten ma też właściwości przeciwnowotworowe.
Pastę robi się dosłownie 3 minuty, a daje masę radości i co ważniejsze - nie uczula!
Czego potrzebujesz?
- 1 dojrzałe awokado
- 3 łyżeczki karobu
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka mleka roślinnego/krowiego
- szczypta soli
Awokado obieramy i wraz z pozostałymi składnikami wrzucamy do blendera.
To wszystko! Kromkę chleba z kremem można posypać jeszcze płatkami migdałów czy słonecznikiem.
źródła: http://www.naturalnews.com/040067_avocado_cancer_prevention_superfood.html
Źródło:http://www.optimiss.pl/2014/09/czekoladowa-pasta-z-awokado-i-karobu.html