Wykonanie
Tradycyjne sznycle w nowym wydaniu:) Coś na ząb dla miłośników tradycyjnej kuchni, jednakże lubiących eksperymenty kulinarne.Składniki:
ziemniaki,
pierś z kurczaka, 2
pomidory,
mozarella, 1-2 ząbka
czosnku,
zioła prowansalskie,
bazylia,
oregano,
sól,
pieprz, gyros, 2
jajka,
mąka,
bułka tarta,
olej.1. Gotujemy
ziemniaki.2.
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy wyciśnięty
czosnek, przyprawiamy
ziołami do smaku (
bazylia,
oregano,
zioła prowansalskie,
sól,
pieprz). Odstawiamy do lodówki na ok 1-2h żeby
pomidory przeszły
przyprawami.3. Przygotowaną wcześniej
pierś z kurczaka obtaczamy kolejno w
mące,
jajku z
solą i
pieprzem (można dodać trochę
przyprawy gyros lub
ostrej papryki). Smażymy pierś, tak jak kotlety.4.
Ziemniaki kroimy w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy
olej, wrzucamy
ziemniaki i doprawiamy delikatnie
ziołami.5. Na usmażoną
pierś z kurczaka wykładamy
pomidory z
ziołami oraz posypujemy
serem mozarella, bądź innym
serem żółtym. Wkładamy do piekarnika lub mikrofali na kilka minut.Zamiast opiekanych
ziemniaków możemy podać puree ziemniaczane, gotowane
ziemniaki, bądź frytki okraszone
ziołami prowansalskimi lub tradycyjny
ryż, np. z
kukurydzą;)
Danie bardzo proste, ale pyszne:) w najbliżym czasie postaram się o kolejne zdjęcia portaw:) Smacznego!!