ßßß Cookit - przepis na Zupa-krem z tostami

Zupa-krem z tostami

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Hanna Orzechowska
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia fusion
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (1 głos)
2 średnie cykorie
1 por (tylko biała część)
1 średnia cebula
2 gałązki selera liściowego
1 łyżka masła
1 płaska łyżka mąki
2 kostki rosołu z drobiu
1/2 szkl. dowolnej śmietanki
2 łyżki siekanego szczypiorku
sól
pieprz
Grzanki: 4 kromki bagietki
1 łyżeczka masła
2 średnie cykorie
1 płaska łyżeczka mąki
4 łyżki śmietanki
10 dag tartego sera
Zupa-krem z tostami - sposób przygotowania: Dwie cykorie i białą część pora pokroić w cienkie plasterki, posiekać cebulę i gałązki selera. Do garnka włożyć masło, dodać pokrojone jarzyny, natychmiast przykryć i dusić na małym ogniu tak, by jarzyny puszczały sok, ale nie zrumieniły się. Po 5 min dodać mąkę i mieszając gotować 1 min. Wlać litr wody, wkruszyć dwie kostki bulionu i gotować na średnim ogniu, bez przykrycia, 15-20 min, mieszając od czasu do czasu. Pokroić drobno dwie pozostałe cykorie. W rondelku podgrzać masło i dodać cykorię, przykryć i dusić na średnim ogniu 5-6 min. Dodać łyżeczkę mąki, gotować mieszając 1 min. Wlać 4 łyżki śmietanki, lekko posolić i popieprzyć, ew. dodać szczyptę gałki muszkatołowej i podgrzewać 3-4 min na małym ogniu. Włożyć kromki bagietki do piekarnika na 5 min, żeby się podsuszyły. Położyć na nich część cykorii z rondelka, posypać serem i wstawić z powrotem do piekarnika, najlepiej pod grill, żeby się zrumieniły. Zupę zmiksować i ewentualnie przecedzić. Dodać śmietankę i resztęcykorii z rondelka. Sprawdzić smak, ewe
Jakub Kuroń gotuje. Lekki krem jabłkowo-porowy z pysznymi chipsami warzywnymi
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/7407345/zupa krem z tostami/p