Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
Hanna OrzechowskaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia fusionIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)2 średnie
cykorie1
por (tylko biała część)1 średnia
cebula2 gałązki
selera liściowego1 łyżka
masła1 płaska łyżka
mąki2 kostki rosołu z drobiu1/2 szkl. dowolnej
śmietanki2 łyżki siekanego
szczypiorkusólpieprzGrzanki: 4 kromki
bagietki1 łyżeczka
masła2 średnie
cykorie1 płaska łyżeczka
mąki4 łyżki
śmietanki10 dag tartego
seraZupa-krem z tostami - sposób przygotowania: Dwie
cykorie i białą część
pora pokroić w cienkie plasterki, posiekać
cebulę i gałązki
selera. Do garnka włożyć
masło, dodać pokrojone jarzyny, natychmiast przykryć i dusić na małym ogniu tak, by jarzyny puszczały sok, ale nie zrumieniły się. Po 5 min dodać
mąkę i mieszając gotować 1 min. Wlać litr
wody, wkruszyć dwie kostki
bulionu i gotować na średnim ogniu, bez przykrycia, 15-20 min, mieszając od czasu do czasu. Pokroić drobno dwie pozostałe
cykorie. W rondelku podgrzać
masło i dodać
cykorię, przykryć i dusić na średnim ogniu 5-6 min. Dodać łyżeczkę
mąki, gotować mieszając 1 min. Wlać 4 łyżki
śmietanki, lekko posolić i popieprzyć, ew. dodać szczyptę
gałki muszkatołowej i podgrzewać 3-4 min na małym ogniu. Włożyć kromki
bagietki do piekarnika na 5 min, żeby się podsuszyły. Położyć na nich część
cykorii z rondelka, posypać
serem i wstawić z powrotem do piekarnika, najlepiej pod grill, żeby się zrumieniły. Zupę zmiksować i ewentualnie przecedzić. Dodać
śmietankę i resztęcykorii z rondelka. Sprawdzić smak, eweJakub Kuroń gotuje. Lekki krem
jabłkowo-
porowy z pysznymi
chipsami warzywnymiPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu