Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Robert MakłowiczCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)1/2 kg
truskawek1 szklanka
cukrusok z 1
pomarańczysok z 1/2
cytryny2 łyżeczki
żelatyny1 szklanka
śmietanki tortowejKrem z
truskawek - sposób przygotowania: Do rondelka wsypać
cukier, zalać go szklanką
wody,
sokiem z
pomarańczy i
cytryny. Gotować ok. 10 min, mieszając, aż płyn zacznie gęstnieć. Dodać
żelatynę, doprowadzić do wrzenia, odstawić do wystygnięcia. Tak postępujemy z
żelatyną do gotowania (informacja na opakowaniu). Jeśli używamy
żelatyny nie do gotowania, należy rozprowadzić ją w niewielkiej ilości zimnej
wody i gdy spęcznieje, dodać do gorącego, gęstniejącego płynu zdjętego z ognia. Odstawić do wystygnięcia.Do
syropu przetrzeć przez sito
truskawki.
Śmietankę ubić i całość wymieszać. Nakładać krem do kompotierek i wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować całymi
truskawkami i kleksami
bitej śmietany.. Przypraw do smaku
solą i
pieprzem i lekko obsmaż na patelni. Następnie ułóż
rybę na natłuszczonej blasze piekarnika, obłóż po wierzchu
truskawkami pokrojonymi na plasterki i startym na wiórki
serem. Zapiekaj, aż
ser się stopi. Podawaj z podpieczoną
bagietką. Dużo
truskawek,
cukier puder, krem
Truskawkigotowego
spodu bezowego można zrobić szybką wersję
tortu Pavlova. Ten australijski tort to bezowa baza, powinna ciąnąć się w środku, z wielką czapą
bitej śmietany i bogato udekorowana świeżymi
owocami. *
serek mascarpone można zamienić w krem do
truskawek . Wymieszać z: rozpuszczoną,
białą czekoladą / z