Wykonanie
Miały być
galaretki w cukrze, wyszło "ciasto". Co prawda z
ciastem ma niewiele wspólnego, ale zakochacie się w nim jeszcze bardziej niż w tym pieczonym :). Lekkie, orzeźwiające, absolutnie
truskawkowe. Nie można się oprzeć przed zjedzeniem kolejnej dokładki :) Jeśli chcecie zrobić
galaretki w cukrze, należy dodać więcej
żelatyny. Przygotowanie jest
banalne i z pewnością dobrze Wam znane - od zwykłego musu różni się jedynie dodatkiem
żelatyny. Polecam na weekend.Składniki - na standardową keksówkę:- 1,25 l zmiksowanych na mus
truskawek,- sok z 1/2
cytryny,-
cukier - do smaku, wg własnego gustu,- 8 łyżeczek
żelatyny - rozpuszczonych w 1/2 szklance wrzątku,- dodatkowo: folia spożywcza, keksówka.
Truskawki miksujemy, dodajemy
cukier i
sok z cytryny. Mus umieszczamy w garnku, podgrzewamy. W tym czasie
żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku. Garnek zdejmujemy z kuchenki, dodajemy
żelatynę, energicznie mieszamy. Gotową masę umieszczamy w wyłożonej (szczelnie!) folią spożywczą keksówce. Zostawiamy do przestudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gotowy deser kroimy jak ciasto. Smacznego :)