Wykonanie
Rzutem na taśmę. Ostatnia chwila na przygotowanie tych pyszności i zapamiętanie ich wyjątkowego smaku do przyszłego roku. Przygotowanie
lodów bez maszyny nie jest proste i szybkie, ale jak najbardziej wykonalne. Trzeba tylko dobrze zaplanować pracę i wszystko się uda, a
lody będą pyszne. Najprostszy z możliwych przepisów, bo zawierający tylko trzy składniki:
śmietankę,
cukier i
truskawki. Tak wiem, że bomba kaloryczna, ale żaden
sorbet,
jogurt czy inne cudo (które z resztą uwielbiam) nie zastąpi głębokiego smaku, jaki uzyskuje się dzięki użyciu pełnowartościowej
śmietanki. Serdecznie polecam, zwłaszcza że fala upałów znów nadchodzi.Składniki:300 ml
śmietanki4 łyżki
cukru500 g
truskawekPrzepis:-
Śmietankę podgrzewamy lekko z
cukrem, do momentu w którym
cukier się rozpuści.-
Truskawki dokładnie myjemy, osuszamy i 1/3 odkładamy. 2/3 wkładamy do miski blendera i miksujemy na gładką masę wraz ze
śmietanką i
cukrem. Pozostałe
truskawki kroimy w drobną kostkę i dokładamy do masa. Całość umieszczamy w pojemniku w zamrażarce. Co pół godziny pojemnik wyciągamy i dokładnie całość miksujemy. Czynność powtarzamy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.Smacznego :)