ßßß Cookit - przepis na Bułki razowe Gawła

Bułki razowe Gawła

nazwa

Wykonanie

550g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850. Np. Heliant z młynów Gdańskich
150g mąki pszennej (np. typ 650)
600ml wody
1 łyżeczka soli
30g oliwy z oliwek (3-4 łyżki)
20g drożdży
Do miski wrzucić:
250g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850,
150g mąki pszennej typ 650,
500ml wody,
20g drożdży wymieszać mikserem (trzepaczkami) i pozostawić albo na 4-5h w temperaturze pokojowej albo przez noc w lodówce.
Ciasto powinno wyrosnąć i opaść. Do przegarowanego ciasta dodać:. 300g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850, oliwę i sól, wyrabiać 5 minut mikserem (śrubkami) - może być trochę ciężko, Dolać 100ml wody i wyrabiać jeszcze 2 minuty.
Pozostawić około godzinę do wyrośnięcia. Posypać blat obficie mąką i wyłożyć ciasto na tak przygotowaną powierzchnię. Obsypać wierzch mąką. Stosując wszelkie zdolności manualne delikatnie przewrócić ciasto do góry nogami. Przeciąć ciasto nożem na 4 w miarę równe części. Każda musi być z grubsza otoczona mąką. Każdą z części przeciąć na 3 podłużne bułki i układać na blasze na papierze do pieczenia. Bułki oddzielać od siebie paskami papieru, bo się skleją. Pozostawić bułki do wyrośnięcia. W piekarniku nagrzanym do 50C powinno starczyć pół godziny. Blachę z piekarnika usunąć na czas nagrzewania tegoż do temperatury 250C (+termoobieg, jak ktoś ma). Piec 23 minuty, studzić na kratce. Jeżeli dysponujemy mąkami innej grubości podane ilości wody mogą wymagać korekty, należy eksperymentować.
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-20998948/bulki razowe gawla/p