Wykonanie
2 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli3 bardzo dojrzałe
banany1/4 szklanki
jogurtu naturalnego2 duże
jajka6 łyżek
masłanasiona
wanilii z jednej
laski waniliiBanana Bread -
chleb bananowy - sposób przygotowania: Pszenne i razowce, białe i pełnoziarniste, wszystkie dostały gęsiej skórki bo na
stole pojawił się
Banana Bread. Jest przepysznym dodatkiem do słodkiego śniadania, domowych
dżemów, słodkich
pomarańczy....Najpierw włączamy i nagrzewamy piec do 175 *C. W misce mieszamy
mąkę,
sól i
proszek do pieczenia. W drugiej misce mieszamy (żeby
banany dobrze złączyły się z resztą ciasta użyłem miksera)
banany,
jogurt,
jajka,
cukier, roztopione (i ostudzone!!)
masło,
wanilię. Powyższe składniki trzeba wyrobić na gładką masę. Do masy dodajemy
mąkę z dodatkiem
soli i
proszku do pieczenia i wyrabiamy mikserem na wolnych obrotach.Wyrobione ciasto przekładamy do foremki na
chleb o wymiarach 9x5 cala (czyli ok 23cmx13cm). Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 50-60 min. Po 50 min możemy sprawdzić nożem czy
chleb jest gotowy. Jeśli nóż po wyjęciu jest suchy, możemy wyjąć
chleb z piekarnika. Smacznego :)