ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia czeska
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Buchty - składniki:Ciasto drożdżowe:2 dag drożdży6 dag cukru35 dag mąki200 ml ciepłego mleka8 dag stopionego masła2 żółtka1 czubata łyżka cukru waniliowegoskórka otarta z 1 cytrynysólNadzienie:30 dag powideł śliwkowychPonadto:2 dag masła do posmarowania blachy5 dag stopionego masła do posmarowania bułeczek5 dag cukru pudruBuchty - sposób przygotowania: Do miseczki wkrusz drożdże i połącz je z odrobiną cukru. Wlej 100 ml ciepłego mleka i wymieszaj z 5-10 dag mąki. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Wymieszaj żółtka ze stopionym masłem i resztą mleka. Dodaj do rozczynu razem z pozostałą mąką, cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i szczyptą soli. Zagnieć ciasto. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 230°C. Z ciasta uformuj wałek, pokrój go w plastry. Spłaszcz każdy kawałek ciasta, nałóż porcję powideł. Sklej jak pączki, ułóż na natłuszczonej blasze stroną sklejenia do dołu. Posmaruj masłem, piecz 20 minut. Posyp cukrem pudrem.Czeski zestaw na obiad
, doprawić solą i cukrem (sos powinien mieć żółtawy kolor, być delikatny, ale pikantny). Autor: Karel Stindl Jak zrobić knedliki? Buchty to nie jest nazwa jednej potrawy, ale całej grupy potraw. Ogólnie są to ciastka drożdżowe z nadzieniem - każda gospodyni ma własny przepis. Buchty (bułeczki drożdżowe zGzik, korbol i pyry, tej!
nazwy. Ze względu na technikę produkcji wyróżnić można między innymi szagówki , które krojone są na szagę czyli na ukos; drobne szczypanki ; kulanki , które są toczone czyli inaczej kulane, czy też kluski kładzione albo te robione 'na łachu' - parowane, drożdżowe buchty . Pyry i ślepe rybyObiady przywiezione z wakacji
. Zapiekankę piecz przez ok. 90 minut. Pozostały boczek pokrój w pasy i ugrilluj na złoty kolor. Upieczoną babkę podawaj na chrupiącym boczku z żurawiną i kwaśną śmietaną. Autor: Marcin Budynek Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na facebook.com/ugotujto Buchty to nie jest nazwa jednej potrawy, aleCiasta ze śliwkami - 6 pomysłów na wypieki
. Przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 45-50 minut, aż ciasto się przyrumieni. Zobacz przepis na buchty - bułeczki drożdżowe z nadzieniem Na ciasto: 300 g mąki 125 g drobnego cukru 25 g cukru waniliowego 200 g masła 2 żółtka 1/2 łyżeczki soli 1Więcej o Buchty