ßßß Cookit - przepis na Muffiny morelowo-pomarańczowe

Muffiny morelowo-pomarańczowe

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Zuzanna Wiciejowska
Fot. Shutterstock/Ekaterina Smirnova
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia północnoamerykańska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
(na 12 sztuk)
300 g mąki pszennej tortowej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek cukru pudru
szczypta soli
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
100 g masła
100 g dżemu morelowego
2 jajka
100 ml maślanki
cukier puder do posypania
Muffiny morelowo-pomarańczowe - sposób przygotowania: Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, sól, dodajemy skórkę pomarańczową, mieszamy. W rondelku podgrzewamy masło i dżem. Mieszamy, aż masło się roztopi i połączy z dżemem. W drugiej misce trzepaczką rozbijamy jajka z maślanką. Do suchych składników wlewamy maślany dżem, a następnie jajka z maślanką. Energicznie, ale niezbyt dokładnie, mieszamy (ciasto ma pozostać grudkowate). Wgłębienia w formie do muffinek lekko natłuszczamy lub wykładamy papilotkami. Napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy 12-15 minut w 200 st. C. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy w foremce jeszcze 10 minut, po czym delikatnie wyjmujemy, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174603256/muffiny morelowo pomaranczowe/p