ßßß Cookit - przepis na Muffinki morelowo-pomarańczowe

Muffinki morelowo-pomarańczowe

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Zuzanna Wiciejowska
Fot. Studio Tata
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
12 sztuk
300 g mąki pszennej tortowej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
6 łyżek cukru pudru
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1/2 kostki (100 g) masła
100 g dżemu morelowego
2 jajka
100 ml maślanki
cukier puder do posypania
Muffinki morelowo-pomarańczowe - sposób przygotowania: Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, sól, dodaj skórkę pomarańczową. Wymieszaj. W rondelku podgrzej masło i dżem. Mieszaj, aż masło się roztopi i połączy z dżemem. W drugiej misce trzepaczką rozbij jajka z maślanką. Do suchych składników wlej maślany dżem, a następnie jajka z maślanką. Energicznie zamieszaj (niezbyt dokładnie), by składniki się połączyły, ale ciasto pozostało grudkowate. Formę do muffinek lekko natłuść lub wyłóż papilotkami i napełnij równomiernie ciastem (do 3/4 wysokości foremki). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C z termoobiegiem (zwykły - 200 st. C) i piecz 12-15 minut lub do momentu, gdy patyk wbity w ciasto po wyciągnięciu będzie suchy, a babeczki się zarumienią na złoty kolor. Wyjmij z pieca, przestudź i przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Łatwy przepis na muffinki czekoladowe
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/162533354/muffinki morelowo pomaranczowe/p