ßßß Cookit - przepis na Krem budyniowy espresso

Krem budyniowy espresso

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
Fot. Paweł Kiszkiel
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
1 1/2 szklanki mleka 1%
2 jajka
2 płaskie łyżki cukru
2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy espresso lub bezkofeinowej
1 łyżeczka cukru waniliowego
mielony cynamon i cienkie paseczki skórki cytrynowej do dekoracji
Krem budyniowy espresso - sposób przygotowania: W misce dokładnie ubijamy mleko, jajka, cukier, kawę i cukier waniliowy. Rozlewamy do 4 żaroodpornych miseczek i ustawiamy na patelni o średnicy 25 cm. Na patelnię wlewamy tyle wody, aby sięgała na wysokość 1,2 cm poniżej górnej krawędzi miseczek i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Następnie miseczki z kremem studzimy, nakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Dekorujemy cynamonem i skórką cytrynową. [1 porcja - 110 kcal]
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174601930/krem budyniowy espresso/p