Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia włoskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (9 głosów)50 dag dyni600 ml
mleka10 dag
cukruodrobina
imbiruszczypta
cynamonu3
jajkaszczypta
szafranu3 łyżki
masła50 dag mrożonego
ciasta francuskiegoTarta dyniowa
Torta di zucca - sposób przygotowania: Obierz
dynię, miąższ pokrój na kawałki i zetrzyj na drobnej tarce. Gotuj 15 minut w 500 ml
mleka. Ugotowaną
dynię mocno odciśnij w gazie, wymieszaj z
cukrem i przyprawami, dodaj
jajka,
masło i resztę
mleka.
Ciasto francuskie rozmroź i rozwałkuj na 2 cienkie krążki. Większym krążkiem ciasta wyłóż natłuszczoną formę na tartę, w środku rozsmaruj nadzienie
dyniowe, Wygładź wierzch.Nałóż drugi krążek ciasta,
sklej brzegi. Piecz 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.Jeśli chcesz, aby ciasto było zupełnie takie samo jak w Toskanii,
skrop je
wodą różaną.Błyskawiczny tort
limonkowy. Świeży i lekki pomysł na wiosenne słodkościZupa-krem z dyni na rosołku warzywnym
Dynia na talerzu nie straszy
dyniowa -
torta di zucca Pumpkin pie Deser z dyniPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu