Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Olga Badowska
Fot. Paulina
KolondraCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia północnoamerykańskaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)230 g
orzechów pekan290 g
białego cukru150 g
brązowego cukru120 ml
mleka 3.2%90 g
masła2 łyżeczki (8-10 ml)
tabasco originalPralinki z
Tabasco - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 140 st. C. Prażymy
orzechy na blasze do pieczenia przez 25 minut. Wyjmujemy, grubo siekamy. W rondlu rozgrzewamy oba rodzaje
cukru z
mlekiem,
masłem i 1 łyżeczką
tabasco. Gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż masa zacznie się pienić, a temperatura osiągnie 112°C. Jeśli nie mamy termometru, robimy test: wrzucamy kroplę masy do zimnej
wody - jeśli uformuje się w miękką kulkę, wyłączamy ogień pod rondlem. Mieszamy masę z resztą
tabasco i
orzechami. Nakładamy na woskowany papier lub pergamin, robiąc spore odstępy, aby pralinki się nie skleiły. Odstawiamy do zestalenia.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu