ßßß
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia meksykańskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (20 głosów)0.5 kg mięsa mielonego2 ząbki czosnkupapryka czerwona2 papryczki chili2 puszki pomidorówłyżeczka przecieru pomidorowegopuszka czerwonej fasoli2 szkl. bulionu z kostki2 liście laurowekukurydza z puszkisólpieprzbazyliaoliwaChili con Carne-przepis blogera - sposób przygotowania: Na patelni smażymy cebulę i czosnek, następnie dodajemy mięso i pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmażamy aż mięso zacznie się lekko rumienić, a papryka zmięknie. Wrzucamy zawartość patelni do garnka, i zalewamy bulionem. Jeśli posiadamy papryczki chili dorzucamy je, ja dałam takie z zalewy. Jeśli nie macie papryczek, proponuję pieprz cayenne. Teraz czas na pomidory, przecier pomidorowy i fasolę (najlepiej odcedzić ją). Dodajemy liście laurowe, sól, pieprz i przykrywamy garnek pokrywką. Zostawiamy na małym płomieniu i gotujemy, aż do miękkości składników. Na koniec dodajemy kukurydzę, fantastycznie przełamuje ona swoją chrupkością miękkie mięso i warzywa. Można podawać z chlebem, bagietką. Ja preferuję jedzenie bez dodatków.Szybka propozycja na obiad: chili con carnePączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu