Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor Zuzanna WiciejowskaFot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.plCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1 średniej wielkości bagietka1 słoiczek (100 ml) konfitury z fig lub karmelizowana czerwona cebula8 cienkich plastrów szynki sezonowanejnp. szwarcwaldzkiej lub prosciutto crudo1 opakowanie (200 g) kremowego białego serka1/4 pęczka świeżej bazylii4 duże liście sałaty friseeKanapka z serkiem, szynką i konfiturą z fig - sposób przygotowania: Listki bazylii posiekaj i wymieszaj z serkiem. Liście sałaty umyj i porwij na mniejsze kawałki. Bagietkę pokrój na 4 części, a te natnij wzdłuż. Środek kanapki posmaruj serkiem, ułóż liście sałaty i dwa plastry szynki, a te posmaruj konfiturą z fig (lub karmelizowaną czerwoną cebulą). Lekko dociśnij wierzch. Dodaj umyte jabłko. W ten sam sposób przygotuj pozostałe kanapki.wielkości bagietka 1 słoiczek (100 ml) konfitury z fig lub karmelizowana czerwona cebula 8 cienkich plastrów szynki sezonowanej np. szwarcwaldzkiej lub prosciutto crudo 1 opakowanie (200 g) kremowego białego serka 1/4 pęczka świeżej bazylii 4 duże liście sałaty frisee Kanapka z serkiem, szynką iSzynka dojrzewająca - z czym to się je?konfitury z fig i karmelizowanej cebuli, możesz przełożyć ją np. upieczonymi burakami lub plasterkami świeżych fig. Kremowy biały serek można z kolei zastąpić lub uzupełnić dodatkiem serka pleśniowego (może być kozi). Kanapka z serkiem, szynką i konfiturą z fig 1 średniej wielkości bagietka 1 słoiczekPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepisIdealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu