ßßß Cookit - przepis na Ser halloumi z sałatką figowo-pomidorową

Ser halloumi z sałatką figowo-pomidorową

nazwa

Wykonanie

Opakowanie cypryjskiego serka Halloumi
suszone figi
pomarańczowe pomidory
mieszane kiełki
oliwa
ocet balsamiczny
miód
sok z limonki
cukier
sól i pieprz
Ser halloumi z sałatką figowo-pomidorową - sposób przygotowania: Cypryjski ser halloumi, bardziej zwarty i delikatny niż jego krewna feta, doskonale smakuje na ciepło. W dodatku - jak to sery kozie (choć halloumi może być i owczy) - doskonale komponuje się z dodatkami o słodko-kwaśnym charakterze.
Suszone figi pokrój na kawałki i podsmaż do miękkości na odrobinie oliwy, następnie odsącz. Oliwę zostaw na patelni, wykorzystasz ją do podsmażenia plastrów halloumi. Figi wymieszaj z pokrojonymi w kostkę pomarańczowymi pomidorami i kiełkami (jeśli chodzi o proporcje, to zasadniczo proponuję układ dwie figi i łyżkę kiełków na niewielkiego pomidorka).
Sałatę wymieszaj z dressingiem sporządzonym z trzech łyżek oliwy, jednej balsamico i jednej miodu, z dodatkiem soku z limonki, soli i pieprzu.
Obsmaż plastry Halloumi parę minut z obu stron aż będą gorące. Podawaj obłożone sałatką na wierzchu. Świetna sprawa na lato!
Z cyklu zdrowych i prostych przepisów: Sałatka z bobem i serem halloumi
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-15067616/ser halloumi z salatka figowopomidorowa/p