Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor zabusq
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (4 głosy)100 gram
mąki ryżowej150 gram
mąki ziemniaczanej500 gram
cukrupół szklanki
wody różanej1 litr
mleka1 litr
wody50 gram pokruszonych
pistacji.Yakh-dar-Behesht - sposób przygotowania: Łączymy
mąkę ziemniaczaną z
wodą (żeby nie było grudek!).
Mąkę ryżową łączymy z
mlekiem. Łączymy oba płyny ze sobą i gotujemy je na małym ogniu. Mieszamy aż zacznie gęstnieć. Następnie dodajemy
cukier i
wodę różaną. Gotujemy dalej, ale na naprawdę najmniejszym ogniu i pilnujemy, by się nie przypaliło. Kiedy masa będzie bardzo gęsta, ściagamy garnek z palnika. Wykładamy do naczynia i odstawiamy do ostygnięcia. Posypujemy
pistacjami,
owocami. Podajemy schłodzone. Jest to przepis kuchni irańskiej.Zobacz inne przepisy zabusqPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu