ßßß Cookit - przepis na Yakh-dar-Behesht

Yakh-dar-Behesht

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor zabusq
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: inne
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (4 głosy)
100 gram mąki ryżowej
150 gram mąki ziemniaczanej
500 gram cukru
pół szklanki wody różanej
1 litr mleka
1 litr wody
50 gram pokruszonych pistacji.
Yakh-dar-Behesht - sposób przygotowania: Łączymy mąkę ziemniaczaną z wodą (żeby nie było grudek!). Mąkę ryżową łączymy z mlekiem. Łączymy oba płyny ze sobą i gotujemy je na małym ogniu. Mieszamy aż zacznie gęstnieć. Następnie dodajemy cukier i wodę różaną. Gotujemy dalej, ale na naprawdę najmniejszym ogniu i pilnujemy, by się nie przypaliło. Kiedy masa będzie bardzo gęsta, ściagamy garnek z palnika. Wykładamy do naczynia i odstawiamy do ostygnięcia. Posypujemy pistacjami, owocami. Podajemy schłodzone. Jest to przepis kuchni irańskiej.
Zobacz inne przepisy zabusq
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-13623935/yakh dar behesht/p