Wykonanie
Paulina Zduniak25 . 01.2016 07:24A A ANie wyobrażasz sobie dnia bez owsianki na słodko? Zamiast niej proponujemy jaglankę.
Kaszę możesz gotować zarówno na wodzie, jak i
mleku czy soku i dodać do niej ulubione składniki, np.
owoce,
bakalie lub powidła. Oto kilka inspiracji.
Kasza jaglana na
mleku z
jabłkami i
cynamonempoprzednie 1/7 następne
Fot. ShutterstockDo tej jaglanki najlepiej wykorzystać kwaśne odmiany
jabłek, np. szarą renetę. Oprócz lub zamiast nich możesz dodać do niej także pokrojoną w drobną kostkę
gruszkę.
Kasza jaglana na
mleku z
jabłkami i
cynamonem3/4 szklanki
kaszy jaglanej400 ml
mleka (można zastąpić
wodą lub
mlekiem ryżowym)2
jabłkacynamoncukier lub
miódKaszę przepłucz kilka
razy gorąca
wodą, aby nie była gorzka.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce lub pokrój w drobną kostkę.
Mleko zagotuj, dodaj do niego
kaszę. Zmniejsz ogień i gotuj wszystko około 20 minut. Po mniej więcej 10 minutach wrzuć pokrojone lub starte
jabłka. Pod koniec gotowania dosłódź do smaku. Przed podaniem posyp
cynamonem.
Kasza na śniadanie, obiad i kolację? To możliwe. I smaczne
Berghoff Tarka owalna Cuisipro Tarka dwukierunkowa Lurch tarka Multipoprzednie 1/7 następneZobacz także
Risotto -
molto bene!
Z czym przyrządzić
kaszę jaglaną?
Owsianki na słodko i słono